"Тройка на разсъмване" за повече българчета

Над 10% от възрастните страдат от бъбречна недостатъчност. Превенция има, но трябва да се осъществява в ранна детска възраст. За целта е необходимо диагностициране.

"Тройка на разсъмване" за повече българчета

"Повече българчета за България" - всички го искаме, но екипът на "Тройка на разсъмване" по радио "Витоша" превръща желанието в реална кампания. С животодаряващи, животоподобряващи и животоспасяващи резултати. Ключовата дума е "живот", като всяка година, вече седма поред, "Тройката" насочва проекта към конкретен проблем. Който има нужда от внимание, но не го получава достатъчно. 

В Деня на жената и майката тази година, започна кампанията "Повече българчета за България" в подкрепа на донорството. Само по себе си, то е много сериозен, безвъзмезден, изключително хуманен акт и съвсем скоро ще му отделим достойно внимание. Ще се съсредоточим върху инициативата в тази област на "Тройка на разсъмване" и фондация "Искам бебе". Преди това обаче, считаме за необходимо да дадем своя принос за популяризиране на досегашните им усилия, свързани със създаването и оборудването на първата в България биопсична нефрологична лаборатория за деца. Тя беше официално открита на 6 декември миналата година. 

Отидохме на място, поговорихме с доц. Анелия Буева от Специализираната болница за активно лечение в София, срещнахме се с майки и дечицата им, които се лекуват там. Открихме една впечатляващо оптимистична история за това, как с помощта на хората и човечността, здравеопазването наистина може да прогресира. История за взаимно уважение и благодарност.  

Освен всичко останало, тази история не е лична. Обществена е. Тя не засяга определени изолирани случаи, нито конкретните успехи на дадена клиника. Отнася се до всички нас, защото: 

- 10% от възрастните (в последните години дори има данни, че са нараснали до 15%) страдат от различни степени на бъбречна недостатъчност. Не само в България - по целия свят. 

- В оптимистично много случаи има начин за намаляване на тази песимистична статистика. Само че, за да стане възможно това, трябва активно да се търсят състояния в детството, които не се проявяват външно и затова остават незабелязани. 

"Тройка на разсъмване" за повече българчета
Доц. Буева, защо беше необходимо създаването на кабинет за пункционна бъбречна биопсия в детска възраст? 

На възрастните отдавна и на много места се правят биопсии в България, досега там изпращахме и децата. Но това беше възможно само за по-големите от тях, които са колаборативни - можеш да ги убедиш да не мърдат, да задържат въздуха... Докато при по-малките дечица, както и при големите, които не са колаборативни, биопсията нямаше как да се проведе. В новосъздадения кабинет има специална апаратура за анестезиолог и процедурата вече е възможна. 

Това е от изключителна важност, тъй като има редица страдания в детството, чиято прецизна диагностика може да се представи само чрез биопсия. И не само диагностиката - състоянието на децата, които са подложени на сериозна терапия, трябва да се проследява и дирижира, отново чрез биопсия. Например, без нея няма как да се улови хроничното отхвърляне при трансплантация. 

Така че, става въпрос за една наложителна и рутинна практика, която от десетилетия съществува във водещите клиники, но допреди 6 декември миналата година, у нас я нямаше. Благодарение на събраните средства и ентусиазма на "Тройка на разсъмване", успяхме да закупим апаратура, да обзаведем кабинета и да се започне това нормално обслужване на децата. 

Вашият екип провежда и национален скрининг на скритата бъбречна заболеваемост при децата. Защо е необходимo това?

Много е важно да се разбере, че мониторингът и превенцията в ранна детска възраст намаляват сериозно риковете от сериозни заболявания на по-късен етап. Провеждаме скрининга из страната изцяло по наше желание, с ентусиазъм и без пари. Търсим състояния при децата, които не се забелязват и остават нелекувани. Няма температура, няма кризи, не се наблюдава кръв в урината, но чрез ултразвук могат да се видят различни аномалии: например, агенезията, която представлява липса на единия бъбрек, кисти и т. н. 

Изследваме урината чрез тест лента с 12 показателя, които не са видими при обикновени изследвания.  

Освен това трябва да се знае, че децата с прекомерно високо тегло също носят потенциал да развият бъбречна недостатъчност като възрастни. Тоест, затлъстяването не води само до диабет и артериална хипертония, както е популярно, а и до много сериозни проблеми с бъбреците. Това трябва да стане ясно и повече да се дискутира. 

Започнахме скрининга през 2009, до март миналата година прегледаните деца бяха 1584, а сега броят им е нараснал до 4055. Част от апаратурата за това също я имаме, благодарение на "Тройка на разсъмване" - монитор за артериално налягане, който можем да носим със себе си, където отиваме. Засега сме били в областите на София, Варна, Добрич, Кърджали, Смолян и Враца. Надяваме се до края на годината да приключим. С резултатите от цялостния скрининг, ще се опитаме да направим предложение към Министерството. Да се въведат такива профилактични прегледи - веднъж годишно, например, за да успяваме навреме да предотвратим така разпространените бъбречни заболявания.   

Какви са важните резултати, които сте получили от скрининга до този момент?

- Притеснително голям процент от децата показаха наличието на мегацист - уголемен пикочен мехур. Този проблем възниква, защото отказват да ходят до тоалетна в училищата. По различни причини. И това става причина за инфекции на отделителната система, за увреждания, които след години ще доведат до бъбречна недостатъчност. Ако се обясни на децата, че те могат да контролират функцията на пикочния мехур така, че да бъдат здрави, вместо да пият лекарства и да ходят да ги бодат с игли по клиниките, положението определено ще се промени към по-добро. В момента разработваме филмче, в което да им обасним всичко това с картинки, на достъпен за тях език. 

- Недоносените деца са специална група, защото нефроните на бъбрека се образуват до края на бременността и след това не нарастват. Следователно, недоносените деца имат по-малко нефрони от доносените, раждат се с дефицит. В изследването включихме специален въпрос относно това и установихме стряскащия за мен резултат, че 68% от тези деца имат белтък в урината. Именно неговото наличие стои в основата на бъдещата бъбречна недостатъчност. Освен това, 10% от недоносените деца се оказаха затлъстели. Тоест, те допълнително обременяват по-малкия брой нефрони, с които разполагат. Като съотнесем тази информация със статистиката, че 10% от децата в България се раждат недоносени, ситуацията наистина е плашеща и трябва да им се обърне специално внимание. 

- В областта на Враца, Монтана и Мездра има 40-60 села с балканска ендемична нефропатия. Това е едно специално заболяване, от което страдат почти масово хората във въпросните села и именно заради това са изселени. Известно е от много отдавна, още в средата на миналия век, дори преди това, са правени изследвания за причините. Но с децата на тези фамилии никой никога не се е занимавал.

При проведеното изследване ние специално включихме въпрос, дали детето е от фамилия с балканска ендемична нефропатия. И се оказа, че 100% от тях имат белтък в урината. Протекцията срещу него е протекция срещу увреждането на бъбреците. Съществува медикамент, който може да се дава на тези деца, за да се изчистят, но за целта проблемът трябва да бъде диагностициран. Затова при следващото ни пребиваване там, колкото и да е трудно, планираме да издирим тези фамилии, да потърсим необходимото информирано съгласие от тях и да локализираме децата по училища. 

Освен цялостното оборудване на кабинета за пункционна бъбречна биопсия, на стойност около 80 000 лв., доц. Буева ни показа и всички останали удобства за децата, които са били дарени на клиниката от "Тройка на разсъмване". Нови креватчета, шкафчета, климатици, кътчета за игра. Сред всичко това открихме и усмихнатите личица на Васко и Ники. Тъй като те все още не могат да го направят сами, помолихме майките им да разкажат: защо са там, адекватно и успешно ли е лечението, което им се предлага?

Васко е едва на 9 месеца, но още преди да се роди, е било ясно, че нещо с бъбреците му не е наред. Имал е голяма инфекция, която е трябвало да се оперира веднага след раждането. На 2 месеца е получил необходимата намеса, назначена от най-добрите специалисти в "Пирогов". Уретерите (пикочопроводите) му са били уголемени, задържали са урина и е трябвало да се извадят над кожата. По-късно ще бъдат реимплантирани, отново чрез хирургична намеса.

Въпреки всичко обаче, единият изваден уретер се е запушил - нещо, което не трябва да се случва. Тогава майката на Васко го е довела при доц. Буева и тя е видяла на ехографа какво точно е станало. След 7 месеца лечение, позицията отново е изходна. Наложило се е да сложат протеза, която да улесни изтичането на урина. Малкият е под наблюдение, а майката се надява скоро всичко да приключи успешно.

Ники е от Панагюрище, на годинка и 2 месеца. Родил се е с диспластичен ляв бъбрек: едното му бъбрече работи на 40%, другото - на 60%. Още съвсем малък, вдига много висока температура и никой в болниците, които обикаля, не може да разбере какъв е проблемът. Според думите на майка му, са го "взели за опитно зайче, антибиотик след антибиотик". Когато е бил на 4 месеца, са дошли в София при доц. Буева и тя е установила, че "половината антибиотици не е трябвало да ги взима, само са влошили състоянието му". Оттогва Ники се лекува при нея. Успешно!

"Тройка на разсъмване" за повече българчета

Двете майки споделиха, че са изключително благодарни за помощта и вниманието, които им е указала доц. Буева. Милена Златкова от "Тройка на разсъмване" също заяви, че тази жена "е не само невероятен специалист, но и човек, когото и децата, и родителите обичат!"  

Помолихме Милена да обобщи резултатите от тази изключително важна инициатива за нефрологичните проблеми при децата: 

Тези проблеми са сред най-често срещаните при децата, но за жалост, са много неглижирани. Такова изследване, каквото проведе екипът на доц. Буева, не е правено у нас, а също и на Балканите. Успяха да "хванат” навреме над 1300 деца. В много училища и градини направиха нови тоалетни. Желанието ни е този вид изследване да бъде поето от държавата и веднъж годишно всяко дете да бъде изследвано. Така децата, които чакат за трансплантация или цял живот се лекуват, ще станат по-малко. 

Оказа се, че стъпките за превенция и ранна помощ са далеч от космическите суми, които търсим и чуваме като апел за трансплантация на дете. Стотици хиляди, когато живота на детето е в риск. Една лаборатория за да се предотвратят много такива случаи. Държим да сме последователни, да извеждаме нещата до край. Зад всяка стъпка стоят хора, майки, бащи, деца, страхотни специалисти. Щом те ни вярват, продължаваме!

Помощта не е само материална – информацията е важна, при това да бъде на достъпен език. Правили сме брошури, в които доц. Буева е дала на родителите няколко показатели, които е добре поне веднъж годишно да изследват при децата си. Както и симптоми, които дават сигнал, ако има нещо нередно. Регулярно във времето поставяме теми в "Тройка на разсъмване” и се надяваме, виждаме, че вече се знае и говори повече. Благодаря на колегите от всички медии, които дадоха рамо, защото тази кауза е за всички ни!

Има ли човечност в България? 

Има уникални хора в България. Поклон пред всички, които взеха присърце идеята. Не мога да ги изброя. Дори на рождения ден на "Тройката", когато имахме една вечер, за да намерим остатъка от парите за лабораторията, един наш слушател допълни сумата от "Хер Бебе". Човечността вече има много лица, така се казва и нашата дарителска инициатива - "Човечността има лице". В нея всеки дарител застава с лицето и името си, мотивите си да помогне, с конкретната сума. Стараем се да има максимална прозрачност. 

Всеки, който иска, може да се свърже с нас, да го чуем в ефрир, да го заведем в клиниката. Децата от 134-то училище "Димчо Дебелянов" (вече в 4-ти клас), за поредна година събират парички за DVD-та, игри в отделението. Помагат. Специална благодарност към всички от "Искам бебе" - жени с огроомни сърца!

Екипът на jenite.bg също благодари на всички тези хора, които осъществяват прекрасни неща. Безвъзмездно. Обещаваме да следим изключително важните здравни инициативи, скоро ще ви запознаем и с подробности около въпроса за донорството в България. Дотогава ви пожелаваме: бъдете здрави, помагайте, не се колебайте да поемете своята отговорност за децата на България!

 

37 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 19.03.2012|19:29
на вреемтпо много го слушах това предаване
1
Не е посочен 19.03.2012|09:35
ох,като чета за тези бебенца,толкова малки,а с толкова сериозни заболявания и ме боли сърцето
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay