10 златни правила на етикета, които никога не трябва да забравяте

10 златни правила на етикета, които никога не трябва да забравяте

Правилата за етикет остаряват. Всъщност някои от преди векове изглеждат направо смешни днес. Има, обаче, доста забравени правила за етикет, които са приложими и днес.

1. "Ако ви се случи да сте в компанията на по-низш, не му позволявайте да чувства своята малоценност."

Не се дръжте така, сякаш сте по-добър от всеки друг, дори ако вярвате дълбоко в себе си, че сте. Не само създавате комплекс за превъзходство, което унижава човека, но е направо грубо! Когато поканите по-низш като ваш гост, отнасяйте се с него с цялата любезност и уважение, които бихте показали на равен.

2. "Частната собственост на другите трябва да бъде зачитана."

Не позволявайте любопитството ви да ви изкушава да се ровите в чекмеджета, писма, джобове, сандъци или нещо, което принадлежи на друг. Не четете писма, останали отворени на бюрото или масата. Каквото и да е, със сигурност не е ваша работа.

3. "Никога не ангажирайте човек в личен разговор в присъствието на други хора, нито правете загадъчни намеци, които никой друг не разбира."

Ако става въпрос за личен разговор, оставете го наистина личен. Не карайте околните да се чудят за какво точно говорите.

4. "Никога не губете времето на другите, като ги карате да ви чакат."

Когато имате среща и закъснявате , "губите" времето на някой друг, което е доста грубо и невъзпитано.

5. "Не бъдете нетактични като често гледате колко е часа, когато сте в компанията на други хора у дома или навън."

Ако непрекъснато гледате часовника си, а сте домакин, вие неволно казвате, че предпочитате да сте навсякъде другаде, което определено е неуважително за всички.

6. "Ваше задължение е да изглеждате заинтересовани от разговора на тези, които говорят."

Това, че сте добър слушател, не означава просто да не гледате часовника си. Трябва да положите усилия да се включите в разговора и да покажете на човека, който говори, че чувате и разбирате какво се говори.

7. "Клюките и приказките винаги са лично признание за злоба и завист."

Не само разпространението на слухове доказва, че не харесвате някого, но също така ви прави човек, на когото не трябва да се вярва.

8. "Много грубо и крайно нарушение на правилата на етикета е да поемеш някакъв ангажимент и не го спазиш."

Не отменяйте планове, освен ако не е абсолютно необходимо. По-важното е, не лъжете някого, независимо дали е нарочно или просто защото сте забравили, че сте планирали нещо преди това.

9. "Ако сте поканили някого за нещо, никога не трябва да отменяте поканата си по някаква причина.

Дори и да сте осъзнали, че изборът ви не е бил правилен, след като вече сте изпратили покана, не е тактично да се обадите и да кажете, че поканата вече не е валидна.

10. "Никога не задавайте нетактични въпроси. Никога не проявявайте любопитство, за да научите за лични работи на други хора. "

Не задавайте въпроси, на които не е приятно да се отговаря. Ако искат хората, сами ще ви разкажат. Прекомерното любопитство е признак на лошо възпитание.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay