10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

Новите майки често трябва да се изправят пред предизвикателството да кърмят детето си публично, като се надяват, че никой няма да коментира това. За съжаление, много хора го намират за скандално и като майка може да почувствате нужда да се извините за това. Но това не е нещо, за което трябва да се извинявате, защото е нещо естествено и безвредно и се прави само в полза на вашето бебе.

Не трябва да се срамувате от нищо и не бива да се извинявате за нищо. Ето списък на нещата, за които не е нужно да се извинявате:

1. Как и кога хранете бебето си

Никой няма право да ви казва как трябва да храните бебето си. Така че не дължите извинение на никого, който смята, че знае от какво се нуждае вашето бебе по-добре от вас. Независимо дали решите да кърмите или вместо това да използвате адаптирано мляко - този избор е ваш. А що се отнася до това къде хранете бебето си, не бива да се чувствате виновни, като кърмите на обществени места. В крайна сметка бебето ви трябва да яде и не е ваш проблем, ако хората се чувстват неудобно да ви виждат да кърмите.

10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

2. Че нямате много пари

Не е нужно да сте богати, за да можете да отгледате дете добре. Но когато парите са ограничени, може да почувствате, че детето ви не получава достатъчно от вас. Всичко, от което се нуждае вашето дете, обаче е вашата любов и грижи. И ако имате достатъчно пари, за да го нахраните и облечете, не се чувствайте зле, ако не можете да си позволите повече играчки, ваканции или определени преживявания.

3. Че имате нужда от време за себе си

След като родите, може да почувствате натиск да прекарвате време с бебето денонощно. И ако някога имате нужда от малко време насаме, може да се почувствате зле от това - сякаш сте лоша майка. Това обаче просто не е вярно. Всички ние трябва да отделяме време за себе си от време на време и e разбираемо, че ви трябва малко време за зареждане.

10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

4. Че къщата ви e разхвърляна

Не ставаш внезапно лош човек или лоша майка, ако на пода има играчки или в кухнята има някакви мръсни чинии. Грижата за детето ви може да бъде работа на пълен работен ден, така че не се обвинявайте, ако нямате време или енергия да почистите всичко. И дори да почистите, детето ви вероятно ще създаде нова бъркотия след няколко минути. Така че не изпитвайте нужда да се извинявате за това. Точно такива са децата.

5. Как изглеждате

Не дължите на никого да изглеждате по определен начин. Независимо дали косата ви е разхвърляна или винаги носите едни и същи стари дрехи - никой няма право да коментира външния ви вид. И не е нужно да бързате, за да "върнете тялото си" и да отслабнете във втората секунда, след като сте родили. Обичайте тялото си и факта, че то е успяло да донесе детето ви на този свят.

10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

6. Че гърдите ви текат

Без значение колко често кърмите или колко подплънки за кърмачки имате в сутиена си, гърдите ви пак могат да текат от време на време. И това е естествен процес, който не можете да контролирате. Така че, ако някой друг има проблем с него, не изпитвайте нужда да се извинявате.

7. Че не винаги се чувствате щастливи

Грижите за детето ви денонощно могат да бъдат физически и емоционално изтощителни и може би не винаги знаете какво да правите и се чувствате безпомощни. Да бъдеш майка е изключително трудна работа, така че е ок да не се чувствате винаги добре.

8. Че имате нужда от помощ

Може да изглежда, че когато сте родител, трябва да знаете как да се грижите за децата си сами. Така че може да се почувствате сякаш се проваляте в родителството, ако попитате някого за съвет или за помощ при гледане на дете. Но няма нищо лошо в това и не означава, че сте лоши родители. Просто искате най-доброто за детето си и това е важно.

9. Как сте родили 

Само вие можете да решите кое е най-доброто за вас и къде и как ще се чувствате най-удобно да раждате. Вероятно ще бъдете заобиколени от "експерти", които биха могли да ви кажат, че вашето решение е грешно и че те знаят единствения правилен начин за раждане. Но това не зависи от тях и не е нужно да обосновавате избора си.

10 неща, за които никоя майка не бива да се извинява

10. Че не можете да присъствате на всички приятелски събирания и различни събития

Когато станете родител, вашият график напълно се променя. Но той остава същия за вашите приятели и те все пак може да ви канят да прекарвате време с тях от време на време. И ако сте заети с детето си или просто искате да се отпуснете сами у дома, не е нужно да се извинявате всеки път, когато не можете да приемете покана. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay