12 впечатляващи факта за Хелоуин

12 впечатляващи факта за Хелоуин
unsplash

Всички свързваме Хелоуин с гледането на страшни филми, маскирането и раздаването на сладки и бонбони на децата от квартала. Но знаете ли каква е историята на празника и каква всъщност е идеята на тези традиции? Прочетете няколко впечатляващи факта за днешния страшен празник: 

1. Празникът възниква преди около 2000 години

Според History.com, първите празненства на Хелоуин са по времето на древните келти. Те живеели в района, в който сега са разположени Ирландия, Обединеното кралство и Северна Франция, и празнували фестивал, наречен "Samhain" на 31 октомври. Това бил денят преди тяхната нова година, началото на зимата и времето, когато се смятало, че мъртвите се връщат на Земята. 

2. "Пакост или лакомство" еволюира от традиция, наречена "соулинг"

По време на келтския фестивал Samhain било обичайно бедните деца да ходят от врата на врата да просят храна и пари. В замяна на щедростта, децата предлагали да се молят за душите на наскоро починалите близки на хората, откъдето тази дейност получава името "одушевяване".

3. Имигранти популяризират Хелоуин в САЩ през 19-ти век

Въпреки осведомеността на жителите на колониалната Нова Англия за Хелоуин, History.com обяснява, че празненствата са били много ограничени поради строгите им протестантски вярвания. Едва през втората половина на 19 век, когато пристига вълна от ирландски и други европейски имигранти, празникът става широко разпространен в Америка.

4. Тиквените фенери идват от ирландските народни приказки за "Стиснатия Джак"

Стиснатият Джак е селянин, който бил обречен да броди по земята през нощта, след като е сключил сделка с дявола. За да го ръководи, той запалил въглен в издълбана ряпа, вдъхновявайки ирландци и шотландци да направят същото. Когато по-късно имигрират в Америка обаче, те осъзнават, че тиквите имат по-лесна за издълбаване повърхност. Така се появява традицията за правене на тиквени фенери. 

5. Бонбоните "Candy corn" първоначално се наричали "храна за пилета"

Бонбоните "Candy corn" се появяват на пазара около 1880 г., време, когато около половината от американската работна сила се състои от фермери. Поради тази причина бонбоните обикновено се правели в селскостопански форми, като например храна за пилета, която сега смятаме за форма на царевица. Промяната в името настъпва след Първата световна война, когато царевицата започва да се разглежда като храна за хората.

6. Град Кийн в щата Ню Хампшър държи рекорда за най-много запалени тиквени фенери

През 2013 година, град Кийн поставя световен рекорд на Гинес, като запалва 30 581 тиквени фенера. Градът е първият, който държи рекорд в тази категория и оттогава подобрява собствения си рекорд осем пъти.

7. Жените играели различни игри на Хелоуин, за да научат повече за бъдещите си съпрузи

В началото на 20-ти век традициите по случай Хелоуин често са свързани с любовта. Една игра включвала отрязване на ябълкова кора и хвърлянето ѝ през рамо, като падналата кора показвала първия инициал на бъдещия ухажор на жената.

8. Едва през 70-те години на миналия век започват да се раздават бонбони и лакомства

"Пакост или лакомство" става популярно в Америка през 30-те години на миналия век, когато е приемливо да се раздава всичко- от домашно приготвени бисквитки до ядки, играчки и монети. Компаниите за бонбони започват да предлагат на пазара предварително опаковани лакомства за Хелоуин през 50-те години на миналия век и 20 години по-късно това става основното лакомство, раздавано на децата.

9. През последните години американците са похарчили близо 3 милиарда долара за бонбони

2017 г. е рекордната година по разходи за Хелоуин в САЩ, като общо за празника са похарчени 9,1 милиарда долара. Според проучване на Националната федерация за търговия на дребно, 95% от респондентите са планирали да закупят бонбони, възлизайки на общи разходи от 2,7 милиарда долара само за тези празнични сладкиши.

10. Маската на Майкъл Майърс в "Хелоуин" е лицето на известна знаменитост

Емблематичният костюм от този филм от 1978 г. е ужасяващ, но предисторията му всъщност е доста забавна. New York Times разкрива, че дизайнерът на филма Томи Лий Уолъс е намерил маска на Уилям Шатнър като капитан Кърк в Стар Трек и бил вдъхновен. Екипът я боядисва с бял спрей, за да постигне вида, с който всички сме запознати днес.

11. В Де Мойн има уникална традиция, наречена "Нощта на просяците"

На повечето места децата просто трябва да почукат на вратата и да носят интересен костюм, за да получат своите бонбони за Хелоуин, но това не е така в Де Мойн. Регистърът на Де Мойн обяснява, че като част от техния ритуал "Нощта на просяците" децата също трябва да направят трик или да разкажат някакъв виц, за да спечелят лакомства.

12. Рекордът за най-бързо издълбаване на тиква е 16,47 секунди

Стивън Кларк поставя световен рекорд на Гинес през 2013 г., като издълбава своя шедьовър за по-малко от 17 секунди. За да се класира, тиквата трябвало да има нос, очи, уста и уши.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay