12 неща, които предричат развод

12 неща, които предричат развод

Никой не може да каже със сигурност дали една двойка ще живее щастливо до края на живота си или ще се разпадне след известно време.

Въпреки това, социолозите станаха доста добри в "предсказването" на разводите или на дългите и щастливи връзки. Оказва се, че има някои неща, които са общи за повечето разведени двойки, например начина, по който хората описват връзката си, нивото на образование, заетостта, честотата и вида на споровете и т.н.

Подбрахме 12 неща, които предричат развод...

1. Сключване на брак в тийнейджърските години или след 32-годишна възраст

Най-подходящият момент да сключите брак е тогава, когато сте готови и когато срещнете човек, с когото си представяте да прекарате целия си живот. Не бива да се насилвате да го правите, ако не сте готови, но не бива и да го отлагате прекалено много.

Изследванията показват, че двойките, които се женят в тийнейджърските си години, и двойките, които се женят в средата на 30-те или по-късно, са изложени на по-голям риск от развод, отколкото двойките, които сключват брак в края на 20-те и началото на 30-те си години. След 32-годишна възраст шансовете ви за развод нарастват с около 5% всяка година.

За почти всички, сключването на брак в края на 20-те години, е най-добрият вариант.

Други изследвания установяват, че шансовете за развод между хетеросексуалните двойки се увеличават с възрастовата разлика между съпрузите.

2. Съпруг, който не работи на пълно работно време

Изследване на Харвард от 2016 г., публикувано в American Sociological Review, сочи, че не толкова финансовото положение на двойката влияе върху шансовете за развод, колкото разделението на труда.

Двойките, в които съпругът не работи на пълен работен ден, имат 3,3% шанс да се разведат през следващата година, в сравнение с 2,5% при двойките, в които съпругът има работа на пълен работен ден.

Работата на жената не влияе толкова на шансовете за развод.

3. Ниско ниво на образование

Оказва се, че двойките, които са по-високо образовани, по-рядко се развеждат. Над половината бракове на онези, които не са завършили гимназия, са завършили с развод.

Това може да е свързано с факта, че по-ниското образование означава по-ниски доходи - което от своя страна предсказва по-стресиращ живот.

4. Показване на неуважение към партньора

Джон Готман, психолог от Университета във Вашингтон и основателят на Gottman Institute, нарича определени начини на поведение "четиримата конници на апокалипсиса". Това е така, защото те предричат ​​развод със страшно висока точност.

Първото поведение е презрение или неуважение. Готман нарича това поведение "целувката на смъртта" за връзката.

Критиката също може да доведе до разпадането на брака.

Играта на жертвата по време на трудни ситуации също може да причини проблеми.

И накрая, липсата на комуникация между вас и вашия партньор е рецепта за бедствие.

Тези заключения се основават на 14-годишно проучване, проведено върху 79 двойки, живеещи в Средния запад в САЩ, което Готман провежда заедно с психолога на Калифорнийския университет-Беркли Робърт Левенсън.

5. Прекалена привързаност веднага след сключването на брака

Ако не проявявате никакви признаци на любов, като целувки, прегръдки, хващане на ръце и т.н., това може да бъде проблем. Но и ако сте прекалено привързани един към друг в началото на брака, това също може да бъде проблем.

За съжаление, браковете, които започват с романтично блаженство, са особено склонни към развод, тъй като подобна интензивност е твърде трудна за поддържане. Вярвате или не, браковете, които започват с по-малко  романтика, обикновено имат по-обещаващо бъдеще.

6. Всекидневен стрес

Не подценявайте влиянието на стреса върху брака, защото е то е огромно...

Ежедневният стрес е важна причина за решението за развод при много двойки.

Изглежда тривиални преживявания като забравяне на среща или изпускане на автобуса създават напрежение между съпрузите.

7. Оттегляне по време на конфликт

Проучване от 2013 г., публикувано в списание "Брак и семейство", установява, че поведението на "оттегляне" на съпрузите предсказва по-висок процент на развод. Този извод се основава на интервютата на изследователите с около 350 младоженци, живеещи в Мичиган.

Междувременно проучване от 2014 г., публикувано в списанието Communication Monographs, установява, че двойките, в които единият партньор притиска другия и получава тишина в замяна, са по-малко щастливи в отношенията си.

8. Описване на отношенията ви по отрицателен начин

През 1992 г. Готман и други изследователи от Вашингтонския университет провеждат експеримент, в който те молят двойките да говорят за различни аспекти на връзката си. Анализирайки разговорите, изследователите успяват да предвидят кои двойки се насочват към развод. Те установяват, че двойките, които описват връзките си по негативен начин, са по-склонни да се разведат.

9. Наличието на разведени родители

Изследванията показват, че ако родителите ви са разведени, може да сте изложени на по-голям риск да се разведете. Проучване установи също, че ако родителите на съпруга или съпругата се разведат, рискът от развод се увеличава с огромните 189%. 

Това не означава, че ако бракът на вашите родители или родителите на съпруга ви е приключил, връзката ви също е обречена. За децата на разведени родители е важно да отделят себе си и собствените си отношения от тези на родителите си и да се стараят да имат по-здравословни, по-хармонични отношения и реакции на потенциални конфликти.

10. Работа като гейминг мениджър, барман или стюардеса

Някои професии отчитат по-високи проценти на развод. Според статия на Business Insider, работните места с най-висок процент на развод са мениджърите на игри, барманите и стюардесите. Работите с най-ниски шансове за развод включват статистици, учени и медицински лица.

11. Колко пари печелите

Парите са често срещан проблем при повечето женени двойки. Всъщност парите често са цитирани като голям принос за това защо двойките са решили да се разведат. Проучване от 2012 г. в сп. "Семейни отношения" установи, че "парите са най-важният предсказател на развода както за мъже, така и за жени". Въпреки че мнозина може да мислят, че не разполагането с достатъчно пари би довело до развод, проучванията показват, че двойките с по-високи доходи всъщност са по-склонни да се разделят.

Има няколко причини за това, включително факта, че в много отношения с високи доходи единият партньор е този, който изкарва парите, а другият изобщо не работи. Хората, които печелят много пари, често работят по много часове на ден, пътуват много и не прекарват достатъчно време вкъщи.

12. Дали имате деца или не

Според проучване на Анели Руфус, автор и журналист, появило се в Smart Braars, това дали една двойка има деца може да повлияе значително на шансовете им за развод. През 2010 г. поне 66% от разведените двойки в Съединените щати съобщават, че са бездетни, срещу 40%, които имат деца.

Липсата на деца също може да причини напрежение, ако единият съпруг иска да има деца, а другият - не. Двойките, които не са на едно мнение за децата, често се развеждат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay