12 факта, които доказват, че кърменето е истинска суперсила

12 факта, които доказват, че кърменето е истинска суперсила

Да започнем с това, че да седиш и да отслабваш е истинска суперсила, а при кърменето се случва точно това. Ползите от кърменето не спират до тук, освен че връща младите майки във форма бързо, то има чудни биологични, физиологични и психологически ползи както за майките, така и за бебетата.

Ето защо кърменето е суперсила:

1. Може да ви помогне да отслабнете

Производството на кърма и кърменето не е лесна задача за женското тяло. Всъщност този процес може да изгори до 500 калории на ден, според акушер-гинеколозите. Това е причината много млади майки да забележат, че започват да отслабват след раждането: изгарят повече калории, отколкото консумират и свалят килограми без допълнителни упражнения.

2. Женското тяло създава мляко, което променя вкуса и цвета си

Миризмата и вкусът на кърмата варират в зависимост от това какво яде майката, сочат изследвания. Това е особено полезно, тъй като те могат да излагат бебетата си на различни вкусове по време на кърменето, което ще се отрази на вкуса на детето по-късно. Плюс това, друг готин факт е, че кърмата не винаги е бяла, а променя цвета си в зависимост от храната на майката и приема на витамини. 

3. Тялото на жената променя състава на млякото, за да задоволи нуждите на бебето

Бебетата растат бързо и винаги се нуждаят от допълнителни протеини, минерали и витамини, в зависимост от това в кой етап на развитието са или например ако са настинали. Ето защо може да се каже, че кърмата е "умна". Тя променя формулата си, за да отговори на нуждите на детето. Това може да се случи от седмица на седмица или дори от ден на ден.

4. Тя осигурява стволови клетки на бебето

Растящото бебе се нуждае от помощ от мама, за да продължи да развива тялото си. Кърмата е от ключово значение за този процес, тъй като съдържа живи клетки или по-важно стволови клетки, които минават през тялото на бебето, за да станат част от мозъка, сърцето, бъбреците или костната тъкан.

5. Прави майката и бебето щастливи

Кърменето стимулира мозъка на майката и бебето да отделят окситоцин, хормонът, отговорен за това да изпитват щастие и сигурност. Освен това успокоява майката и стабилизира нивото на стрес и тревожност.

6. Намалява възможността за развитие на рак и други заболявания

Жените, които кърмят, имат по-малък риск от развитие на някои видове рак, като рак на гърдата, рак на яйчниците и други заболявания като сърдечни заболявания, следродилна депресия и възможността за инсулт. Колкото по-дълго майката кърми през живота си, толкова повече защита получава.

7. Предпазва бебето от болести

Учените потвърждават, че често срещаните детски заболявания и инфекции като ушни, респираторни и стомашно-чревни инфекции имат по-малък шанс да се появят при деца, които се хранят с майчиното мляко. Кърмата има защитни свойства, които защитават детето.

8. Кърменето дава тласък на интелигентността и паметта на бебето

Кърмата също може да помогне за отглеждане на по-интелигентни деца. Според проучвания, колкото повече е кърмено бебето, особено през първите 28 дни след раждането, толкова по-голямо е положителното въздействие върху растежа и развитието на мозъка, което увеличава неговите познавателни способности и повишава интелигентността му.

9. Тялото на жената произвежда мляко, съдържащо повече протеин за недоносени деца

Майките на недоносените бебета произвеждат мляко, което има по-висока концентрация на протеин, за да помогне на бебето да расте извън утробата, сочат проучвания. Плюс това, те също произвеждат мляко, което е по-богато на мазнини, калций и други минерали, които са ключови за развитието на костите и мозъка и за предотвратяване на болести и инфекции.

10. Кърмата помага на детето да развие здравословно тегло

Кърмата благоприятства за здравословното наддаване на тегло и по-късно предотвратява затлъстяването. Изследванията са установили, че бебетата, които са кърмени, имат до 30% по-малък риск от затлъстяване. Учените смятат, че това е така, тъй като децата, които са били кърмени, имат по-големи количества от добри чревни бактерии, които могат да повлияят на съхранението на мазнини.

11. Това е един от най-добрите начини за свързване с бебето

Обширните изследвания показват, че кърменето е един от основните начини, по които майките и бебетата се свързват. Окситоцинът кара и двамата да се чувстват обединени и обичани. Освен това помага на майката да развие по-силен "майчински инстинкт". От друга страна, бебето се чувства в безопасност по този начин.

12. Това прави костите на майката по-здрави

Ако се притеснявате, че бебето може да изсмуква целия калций от тялото ви, недейте. Експертите твърдят, че бременността и кърменето могат да накарат женското тяло да усвоява калция много по-ефективно, така че когато бебето е само на 6 месеца, костите на майката са по-плътни, отколкото преди да разбере, че е бременна. Кърменето дори може да намали риска от развитие на остеопороза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay