5-годишното ми дете носи маска! А ти?

5-годишното ми дете носи маска! А ти?

Преди няколко дни с 5-годишния ми син посетихме зоологическата градина. Не сме излизали много от месец март, когато обявиха извънредното положение, така че тази разходка ни се стори като нещо необичайно и малко изнервящо.

Преди да тръгнем, напомних на сина ми, че ще трябва да носи предпазната маска на лицето си през цялото време и че ще трябва да се опитаме да поддържаме дистанция от другите хора, които са там. Разхождахме се, държейки се за ръце, разглеждахме различните животински видове, задълбочени в дискусията какво ядат магаретата, когато той се обърна към мен и ме попита: "Мамо, не трябва ли и възрастните да носят маски?"

Отляво и отдясно имаше малки групи от възрастни – някои без маски, а на други маските им висяха на врата. Не исках да влизам в този разговор с малко дете и насочих вниманието му към мечката, но в един момент синът ми се обърна към по-възрастен мъж от другата група и му каза: "Не е толкова трудно."

И се съгласявам с него напълно. Не е толкова трудно!

Синът ми е умен, забавен и лоялен, но изобщо не е лесно да му кажеш какво да прави. Списъкът с неща, които отказва, е километричен – например зеленчуците, да се облича пуловер, когато е студено. Но когато заедно със съпруга ми му обяснихме преди няколко месеца, че всички трябва да започнем да носим маски винаги когато напускаме дома си, той го прие учудващо добре.

Попита ни защо и му отговорихме, че е за да помогнем да другите и за да предпазим себе си. Той попита дали това ще помогне да се спре вируса, за да може да се върне в училище и най-накрая да види приятелите си. Казахме, че се надяваме да помогне.

Попита ни дали вирусът е опасен. Казахме му, че е, но добрата новина е, че повечето хора, които се заразят, се възстановяват. Тогава му купихме няколко детски маски за многократна употреба. Винаги носи една от тях, когато излизаме навън. А и му напомняме, че и носът му трябва да бъде покрит.

И затова е толкова абсурдно, когато виждаме толкова много възрастни хора без маски. А и е безумно да четем толкова дискусии по темата. Все повече и повече изследвания показват, че маските помагат за ограничаване разпространението на вируса.

За да е ясно, аз не съдя родителите, които се борят детето им да носи маска. Самата аз се опитвам да го науча да не я маха от лицето си на всеки 5 минути. Не говоря също и за хората със здравословни проблеми, които не могат да носят маски.

Но другите – нямат право да не го правят. Вземете за пример сина ми. Не е толкова трудно!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay