6 приказки, които се промениха толкова много през годините, че завършиха с напълно различен сюжет

6 приказки, които се промениха толкова много през годините, че завършиха с напълно различен сюжет

Приказките, които сме чували и чели, като деца, не са това, което изглеждат. Това е така, защото с течение на времето историите се променят толкова драстично, че дори основните сюжети не са това, което бяха. Един пример е, че Спящата красавица изобщо не е убола пръста си на вретено.

Ние разбрахме за ключови елементи, които били променени в историите, които придавали на приказките съвсем различно значение в миналото.

1. Снежанка

Историята на Снежанка, тази, с която сме израснали, казва, че майка й е починала, като я е родила и след това баща й се жени за друга жена. Мащехата й, Злата кралица, ревнува и завижда на красотата на Снежанка и това я кара да предприеме драстични мерки, за да се отърве от доведената си дъщеря.

Въпреки това, една от най-ранните версии на тази приказка датира от 1812 г. и изобщо не е такава. Всъщност майката на Снежанка не умира, раждайки я, а по-скоро всъщност е Злата кралица и истинската й майка. Завижда, след като вълшебното огледало започва да казва, че дъщеря й е най-красивата от всички.

2. Пепеляшка

В историята знаем, че Пепеляшка получава помощ от своята фея кръстница. Вълшебно призовава много добре познатите стъклени чехли, роклята и транспорта - тиква. Има обаче и други версии, за които не много от нас са чували.

Във вариацията на историята на братя Грим мъртвата майка на Пепеляшка изпраща 2 бели гълъба да й помогнат. Гълъбите й помагат, за да може да стигне до принца. Тяхната версия звучи така: "Тогава птицата хвърли върху нея златна и сребърна рокля и чехли, избродирани с коприна и сребро. Тя облече роклята с пълна скорост и отиде на сватбата.”

3. Златокоска и трите мечки

Можем да разберем малки промени, които се правят в приказките през годините, но що се отнася до историята на Златокоската и трите мечки, нещата са напълно различни от версията, която познаваме. Главният герой бил променен.

В най-ранната версия на историята била малка възрастна жена, която влиза в къщата, изяжда кашата и спи в леглата на мечките. Освен това заглавието на приказката било "Историята на трите мечки".

4. Хензел и Гретел

В днешната версия на Хензел и Гретел знаем, че мащехата им прогонва децата в гората. В най-старите версии на приказката обаче това било майка им. Минаха няколко години, преди майка им да бъде пренаписана като мащеха, дори във версията на Грим. Тя била кръстена по 3 различни начина: "жената", "майка" и "мащеха".

5. Спящата красавица

Най-ранните версии на Спящата красавица всъщност са много различни от тези, които познаваме днес. Един от многото детайли, които били променени с течение на времето, е обектът, върху който принцесата убожда пръста си. Днес знаем, че е било на вретено, но в най-ранната версия е било на ленено цвете.

6. Красавицата и Звяра

Има истинска история, на която се основава тази приказка. Мъжът всъщност не бил принц, а вместо това имал някои връзки с френските кралски особи. Освен това нямало никаква магия. "Звярът" имал генетично заболяване, известно като синдром на Амбрас. Това състояние се определя от необичаен растеж на космите по цялото тяло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay