6 черти, които могат да се наследят само от бащата

6 черти, които могат да се наследят само от бащата

Всички знаем, че наследяваме 50% от нашата ДНК от нашите майки и 50% от нашите бащи. Този биологичен факт обаче не означава, че всеки родител предава еднакво количество физически и генетични характеристики на детето си. Всъщност децата са с 60% по-склонни да наследят активни черти от бащите си, просто защото природата предпочита да изразява тези гени.

Ето кои са нещата, които могат да се наследят само от бащата: 

1. Височина

Височината на човек се определя от най-малко 700 генетични вариации, наследени от двамата родители. Въпреки това, генът за височина на всеки родител работи по малко по-различен начин. Например гените на бащата са важни за стимулиране на растежа и следователно определяне на височината.

2. Криви зъби

В случаите, когато бащата има лошо зъбно здраве, е по-вероятно детето да посещава зъболекарския кабинет по-често от връстниците си, дори ако майка му има страхотни зъби. Всички проблеми със зъбите обикновено се наследяват от бащата. 

3. Полът

Татковците са 100% отговорни за пола на своите деца. Х и Y хромозомите, известни като полови хромозоми, определят пола на детето. Момичетата наследяват X хромозома от баща си, което води до XX генотип, а мъжете наследяват Y хромозома от баща си, което води до XY генотип. Тъй като майките предават само X хромозоми, бащите имат пълен контрол върху пола.

4. Трапчинки

В много култури трапчинките се разглеждат като белег за красота и привлекателност. Учените обаче описват трапчинките като дефект, причинен от скъсени лицеви мускули. Предполага се, че трапчинките са наследствени, тъй като са доминираща генетична черта и по-често се наследяват от бащата.

5. Пръстови отпечатъци

Няма 2 абсолютно еднакви пръстови отпечатъка, тъй като те са абсолютно уникални. Независимо от това, пръстовите отпечатъци на бебето могат да приличат на тези на бащата! Пръстовите отпечатъци са генетични черти, наследени от нашите бащи.

6. Кихането

Много от нас познават поне един човек, който киха неконтролируемо, когато се взира в слънцето или други ярки светлини. Е, това е друга генетична черта, за която е отговорен бащата. Това състояние е известно като синдром на Achoo и е по-вероятно да се предаде от страна на бащата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay