8 игри, които ще помогнат за интелектуалното развитие на детето ви

8 игри, които ще помогнат за интелектуалното развитие на детето ви

Напоследък прекарваме все повече време вкъщи и зимата сега започва, така че следващите няколко месеца ще прекарваме цялото си време вкъщи. Родителите знаят, че трябва да занимават децата си по някакъв начин, за да им бъде забавно и да се разнообразяват. Има игри, които освен че са забавни, могат да допринесат за развитието на децата, което е страхотно! Ето няколко такива игри:

1. Играта на "Чичо доктор" може да направи детето по-съпричастно

Играта на Чичо доктор е една от ролевите игри, които децата много обичат. Тази игра развива въображението, надгражда познанията за света и като цяло е много полезна. Други предимства на играта: развива креативността, подобрява самочувствието, развива мисленето, подобрява социалните умения, подобрява менталното здраве. 

2. "Познай кой" помага на децата да развият логическо мислене

Играта "Познай кой" притежава много важни образователни ползи за нашите деца. Освен основните предимства от тези игри, като спазване на правила и спортменството, играта може да:

Научи децата как да различават цветовете

Научи децата как да разпознават противоположностите, като например "голяма уста" и "малка уста"

Научи децата на описателни умения, като описване на чертите на лицето и косата

Подобряване на артикулацията

Развиване на логическото мислене

3. Играта с грим може да повиши самочувствието на детето ви

Играта с грим може да се окаже много важна за самочувствието на детето ви години по-късно. Играта с грим може да допринесе за нарастване на увереността, тъй като детето ви ще се почувства включено в това, което правите, ще се забавлява, участвайки в дейност с любимия си човек, ще привлече много внимание и ще получи похвала за добре свършената работа.

4. "Дженга" учи децата на търпение и може да помогне за вземането на решения

Дженга изисква много концентрация, подобрява координацията око-ръка и вземането на решения, а идеята на играта е да научи децата ни на търпение. Не само това, но според това проучване Дженга е подходяща за тренировка на мозъка и може да насърчи и подобри когнитивните умения.

5. Пъзелите могат да предотвратят когнитивното стареене

Пъзелите са една от най-добрите игри за игра с дете - те не само са забавни, но и дейността може значително да повлияе на когнитивните способности. Те също така намаляват шансовете за развитие на психично заболяване, като загуба на памет, деменция или болест на Алцхаймер.

8 игри, които ще помогнат за интелектуалното развитие на детето ви

6. Шахът ще научи децата на стратегия и решаване на проблеми

Шахът е друга изключително полезна детска игра. Разбира се, това изисква много стратегия, решаване на проблеми и стратегическо мислене, но според едно проучване може да помогне и за обработката на информация много по-бързо.

7. Боен кораб може да подобри логическото мислене

Боен кораб изисква много разсъждения, критично мислене и логика. Трябва да направите много избори, да разберете къде да снимате, да следите снимките си и да вземате решения къде да поставите следващите си.

8. Скрабъл обогатява речника на децата и може да подобри паметта

Скрабъл обогатява речника на децата, подобрява паметта и според едно проучване тези, които играят много скрабъл, използват различна част от мозъка си, докато взимат лексикални решения от тези, които не го играят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay