8 признака, че партньорът ви ви манипулира

8 признака, че партньорът ви ви манипулира

Съвсем иронично, в отношенията, където трябва да получаваме любов, грижа и подкрепа, понякога се оказваме контролирани като марионетка от нашия партньор. Ще ви споделим някои от най-разпространените манипулационни трикове и лесни начини да им се противопоставите.

Имайте предвид, че цялата информация, предоставена в тази статия, е субективна и не трябва да се прилага във всяка ситуация.

1. Вие сте виновни. Винаги

Манипулаторите споделят едно общо умение: те наистина са отлични в това да карат хората да се чувстват виновни, когато не са.

Молили ли сте някога партньора си за помощ и получавали ли сте отговор по следния начин: "Не мислиш ли, че може да съм зает?" Казах ти, че имам много неща да правя". И в този случай, вие сте виновни, че дори сте поискали помощ. 

Ако случаят е такъв, партньорът ви най-вероятно е един от малкото хора, около които целият свят се върти.

Осъзнайте, че вашият партньор се опитва да ви контролира.

Запазете спокойствие.

2. А те са жертвата. Винаги

Манипулаторите искат да ги виждате като жертва винаги. Животът им е толкова труден и пълен с нещастие, че със сигурност трябва да се чувствате състрадателни за техните нещастия (и да им помогнете с допълнителната работа, която са получили днес).

Манипулаторите използват този трик, за да поискат услуга или когато се опитват да избегнат отговорност. Ако забележите, че вашият партньор често ви разказва истории за нещастията в живота си, вероятно се опитва да ви манипулира. 

3. Провокират

Ако манипулаторът не разполага с аргументи, той може да се опита да ви провокира като последна мярка. Те биха могли да кажат неща, които биха принудили нормален човек да се вбеси или да направят нещо, за да предизвикат отрицателни емоции и да ви разгневят.

Целта на това е да се включите в безсмислена кавга и да кажете нещо, което манипулаторът може да използва в своята защита. Кажете им, че това, което те казват, няма смисъл - гарантирате си, че ще видите трагедия не по-лоша от тези на Шекспир.

Ако забележите това поведение, важно е да останете спокойни и да не се поддавате на провокации. Просто се опитайте да върнете разговора обратно към темата. Но ако вашият партньор продължава да се държи по този начин, е по-добре да приключите разговора учтиво.

4. Вашите проблеми? Никога не са чували за тях

Другото нещо, което е още за манипулаторите, е, че не им пука. Ако искате да говорите за проблемите си и да споделите чувствата си, един манипулативен партньор е много вероятно да направи едно от следните неща:

Избягва разговора и се преструва, че са заети.

Обръща разговора към проблемите си

5. "Ще умра без теб"

Тази манипулативна техника често се нарича емоционално изнудване и е може би най-мрачната и най-егоистска от всички. "Ще се самоубия, ако ме напуснеш". Но това е само заплаха.

За да избегнете манипулирането по този начин:

Не забравяйте, че това е само заплаха, която вашият партньор използва, за да осигури своето благополучие.

Напомнете на партньора си, че не сте отговорни за решенията му.

6. "Не го ли каза?"

Друга гадна техника, която манипулаторите използват, се основава на изкривяването на миналото и изкривяването на фактите, за да се поставят в най-удобната ситуация и отново вие да излезете виновни. 

7. Те са като развалена грамофонна плоча

Манипулаторите не искат да обсъждат вашите общи проблеми. Те са добре тук и сега. Те ви подтикват да вярвате, че дискусията ви е приключила, преди да е всъщност. Ето защо започвате старите си аргументи отново и отново.

8. Използват трикове

Манипулаторите използват този лесен трик, за да получат това, което искат от вас. Те преувеличават искането в огромна степен и след това го проследяват с истинската им привидно по-малка молба. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay