8 причини, поради които хората не могат да живеят без физическо докосване

8 причини, поради които хората не могат да живеят без физическо докосване

Хората напоследък са забравили как да комуникират чрез докосване. Разбира се, прегръдките и целувките по бузите от време на време са останали, но новите технологии са се отразили на отношенията между хората и начина, по който общуват. Имаме чувството, че сме по-свързани от преди, но това не е така. Екраните на телефоните никога няма да успеят да заменят докосването по ръката, например.

Физическото докосване е важно за човека, поради няколко причини:

1. Докосването е част от начина, по който хората са създадени да общуват

Докосването е част от начина, по който хората са проектирани да общуват. Докосването може да се определи като първият "език", чрез който сме общували.

Идеята, че невербалната комуникация, като стойка и външен вид, е от съществено значение за взаимното разбиране, не е нова. Но скорошно проучване, доказало, че можем да интерпретираме емоции от други видове невербална комуникация като докосване. Ние сме родени да знаем как да говорим чрез докосване и използването на този език ни позволява да изразяваме повече от една емоция наведнъж, като благодарност, гордост и удовлетворение.

2. Докосването е от решаващо значение за стабилната връзка

8 причини, поради които хората не могат да живеят без физическо докосване

Използването на допир във връзката е жизненоважно за предаване на емоции, удовлетворение, щастие и чувство за безопасност и принадлежност. Учените са открили, че двойките трябва само да се държат за ръце, за да синхронизират мозъчните си вълни, сърдечните удари, дишането и облекчаването на болката.

Освен това докосването е толкова мощно, че може да предизвика биологични ефекти върху партньора ви. Той кара мозъка да отделя окситоцин, известен още като хормон на любовта, който е вещество, което ви кара да се чувствате щастливи, удовлетворени и влюбени.

3. Докосването е толкова важно за бебетата, че буквално е въпрос на живот и смърт

8 причини, поради които хората не могат да живеят без физическо докосване

Дори когато всичките им основни нужди, като храна, вода, сън и смяна на пелени са удовлетворени, бебетата могат да умрат, ако не бъдат докосвани. Ако майката, бащата или който и да е друг възрастен в отсъствието на родителя не прегръщат, целуват, носят и гушкат бебето достатъчно дълго, неговото развитие и психично здраве могат да бъдат засегнати и в крайна сметка - живота им. Учените смятат, че нуждата ни от допир е свързана с нуждата ни от любов.

4. Това е ключът към доброто психично здраве

Тъй като сме социални животни, нашите основни нужди изискват докосване. По-голямата част от нашите социални взаимодействия са придружени от вид докосване като потупване по гърба, ръкостискане, прегръдка или целувка, в зависимост от културата. Те помагат да се развият отношения на доверие. Това е причината самотата да се счита не само за липса на социално взаимодействие с хората, но и за физическо взаимодействие.

Докосването ни помага да осъзнаем личните и физическите си граници, но оставянето на някой да премине през тези граници ни позволява да се свържем с хората и да създадем приятелства.

5. Важно е и за физическото ни здраве

Докосването може да бъде вид терапия. То се използва за лечение, без медикаменти. Примери за това са масажите, акупунктура и т.н.

6. Прави ни щастливи

8 причини, поради които хората не могат да живеят без физическо докосване

Тъй като мозъкът ни освобождава окситоцин, когато позволим на някой да ни докосне, изпитваме усещането за щастие. Химикалът провокира понижаване на кръвното налягане и понижава нивата на норепинефрин, хормон на стреса и в резултат на това се чувстваме спокойни и удовлетворени. Следователно хората, които взаимодействат по-често чрез докосване, имат по-високи нива на окситоцин, а в замяна - по-висока степен на благополучие.

7. Това прави нещата по-реални

Това е директен начин да разберем заобикалящата ни среда. В случаите, когато се съмняваме в заобикалящата ни среда или сетивата си, веднага се обръщаме към пипането, защото повече му вярваме, за да ни покажем каква е реалността.

8. Докосването е трик, който използваме, за да убедим някого в нещо

Когато бъдем докоснати, ние автоматично се доверяваме повече на човека. Правени са експерименти и сервитьор, който докосне рамото на клиента получава по-голям бакшиш.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!




0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay