9 неща за спермата, които вероятно не знаете

9 неща за спермата, които вероятно не знаете
unsplash

Спермата – известна още като еякулат – е течност, която носи сперматозоиди и се еякулира от пениса. Какво друго има вътре освен сперма? Защо понякога изглежда и мирише различно? И само мит ли е, че е чудеснa за вашата кожа?

Ето отговорите на тези и други въпроси: 

Спермата е нещо повече от сперма

Спермата и еякулатът не са едно и също нещо. Сперматозоидите са микроскопични клетки с форма на попова лъжица, които са част от спермата. Задачата на спермата е да оплоди яйцеклетката, за да създаде ембрион. За да стигне до яйцеклетката, спермата се пренася от течност, която се произвежда от различни мъжки полови органи.

Простатната течност съдържа химикали, които правят спермата по-течна, така че сперматозоидите да могат да плуват по-свободно. Семенните везикули [две тръби в таза] осигуряват фруктоза, захар, която дава на сперматозоидите енергията, от която се нуждаят, за да плуват по целия път до женската яйцеклетка. Като цяло тези компоненти съставляват спермата.

Съдържа хранителни вещества

Спермата съдържа витамин С, В12, аскорбинова киселина, калций, лимонена киселина, фруктоза, млечна киселина, магнезий, цинк, калий, натрий, мазнини и стотици различни протеини. Но все още не се отказвайте от ежедневния прием на витамини. Количеството на действителните хранителни компоненти е малко и по-голямата част от спермата е просто вода.

Ами броя на калориите? Ако се добавят действителните хранителни елементи – което означава всички мазнини, протеини и въглехидрати – тогава ¾ чаена лъжичка сперма осигурява няколко калории.

Излиза много по-малко, отколкото си мислите

Средното количество сперма, освободено по време на еякулация, е средно между 1,5 и 5 милилитра, което се равнява на около една чаена лъжичка. Но това нещо е страхотно – има между 20 и 150 милиона сперматозоиди в един милилитър сперма.

Качеството на спермата се променя с възрастта

Вярно е, че мъжете могат да произвеждат сперма през целия си живот. Но не винаги е жизнеспособна. Спермата, произведена от мъже над 52-годишна възраст, е по-вероятно да бъде анормална, отколкото спермата на по-млади хора. Производството на сперма се забавя с напредването на възрастта. Производството на сперма е най-високо при мъжете в 20-те години, след което качеството ѝ започва да намалява с годините.

Прееякулатът е различна течност

Прекумът или течността преди еякулата, която излиза от пениса по време на полов акт, съдържа почти никакви жизнеспособни сперматозоиди. 

Прееякулата не съдържа сперматозоиди или съдържа само много малки количества сперматозоиди. Сперматозоидите, които се намират [в прекума], обикновено са слабо оформени и неподвижни. Мъжете се считат за безплодни, ако имат твърде малко сперматозоиди, така че малките количества, които могат да бъдат намерени в прееякулата, е изключително малко вероятно да доведат до бременност.

И така, какъв е смисълът от тази течност? Прееякулатът е основен секрет, освободен от жлези, наречени жлези на Каупер. Прозрачният секрет предпазва сперматозоидите от киселинната среда на уретрата и вагината.

Не трябва да мирише лошо (или да има жълт цвят)

Миришещата сперма може да е показател за по-голям проблем. Спермата с неприятна миризма може да е признак на инфекция, вероятно инфекция, предавана по полов път. Същото важи, ако спермата има жълт или зеленикав цвят. Понякога спукан кръвоносен съд в уретрата или простатата може да накара спермата да изглежда кафява или червеникава.

Как трябва да мирише спермата? Спермата обикновено може да има лека миризма на амоняк или белина. Анекдотично, спермата може да има лека промяна в миризмата или вкуса при промени в храната. Например яденето на аспержи може да доведе до подобна промяна в миризмата на спермата.

Сперматозоидите помагат на спермата да живее по-дълго

Сперматозоидите могат да живеят три до пет дни във влагалището, просто чакайки яйцеклетката да се появи, за да могат да я оплодят.

Но извън тялото спермата не може да оцелее особено дълго. Ако се случи еякулация в гореща вана с химикали, сперматозоидите могат да живеят не повече от няколко секунди. Ако се поставят във вана с топла вода, могат да живеят няколко минути. 

Процедурите за лице със семенна течност са истинско нещо

По някаква причина спермата изглежда е най-новата тенденция в грижата за кожата. Въпреки че вероятно е безопасно, вероятно няма да е от полза за кожата ви по никакъв начин. Вместо това се придържайте към продукти против акне, за да изчистите тези пъпки.

Наистина можете да сте алергични към нея

За съжаление, алергиите към спермата са възможни. Това е рядко състояние, но съществува. Алергичната реакция обикновено е локализирана и причинява зачервяване или подуване на мястото на контакт - обикновено вагината. За да бъдем точни, протеините в спермата са тези, които предизвикват алергичната реакция. 

Друг начин партньорката да е алергична към спермата на партньора си е, ако тя има алергия към определена храна или антибиотик, например, и мъжът е ял храната или приема антибиотика, към който е алергична. Алергенът се натрупва в спермата на мъжа и когато се постави във влагалището, се абсорбира в кръвния поток. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay