Какво трябва да знаем за алергията към сперма?

Това е сравнително често срещан проблем, за който все още не е намерено сигурно решение

Какво трябва да знаем за алергията към сперма?

Документиран случай от лекарската практика: 30-годишна жена, която твърди, че е има "алергия към мъже". Още по време на първия си сексуален контакт тя изпитва общ сърбеж, придружен от раздразнение и подуване на гениталиите.

Години по-късно, след трикратно сношение в рамките на една нощ, тя усеща сърбеж и забелязва подуване в областта на дясното око, но състоянието преминава след около 12 часа.

Най-накрая, една вечер малко след приключването на сексуален контакт, тя получава обрив, изпитва обща слабост, затруднения в дишането и открива, че клепачите й са сериозно подути.

Жената е откарана по спешност в болницата, където успяват на овладеят алергичната й реакция. Впоследствие тя претърпява още няколко подобни епизода, но успява да установи, че няма проблеми, ако сексът е с презерватив.

След направата на елементарен кожен тест се разбира, че е алергична към някой от компонентите на спермата, въпреки че е трудно да бъде установено точно към кой от тях.

Според различните статистически данни в интернет, страдащите от алергия към сперма жени са около или по-малко от 10%. Наричана от някои хиперсензитивност към семиналната плазма, това е състояние, което засяга предимно нежния пол и е свързано с проявата на алергична реакция към някой от протеините в семенната течност.

Въпреки че около 40% от алергичните изпитват симптомите й още по времето на първия си сексуален контакт, обикновено реакцията се задълбочава с последващите съвкупления, освен ако не се предприеме навременно лечение. Възможно е алергията да се проявява при секс с определен партньор или партньори, но не и с други.

Стандартните симптоми, както може би вече сте се ориентирали, са зачервяване, подуване, болка, сърбеж, щипене и парене в областта на вагината (но и други места, където е попаднала сперма*). Реакцията обикновено се появява в рамките на 10-30 минути след контакта със спермата и може да продължи от няколко часа до няколко дни.

При някои жени симптомите са локализирани, тоест остават в зоната, където е попаднала семенната течност, но при други могат да засегнат цялото тяло - да причинят треска, отоци, задух и анафилаксия - тежка и животозастрашаваща алергична реакция.

Състоянието често се бърка с вагинит (възпаление на влагалището), което е бактериална инфекция, или с някои болести, предавани по полов път, като херпеса, например. Един от възможните начини за прецизиране на диагнозата е използването на презерватив. Логично е алергична реакция да има единствено при липсата на такъв или неговото скъсване.

Алергията към сперма е фрустрираща и може да обтегне взаимоотношенията в не една и две двойки. Също така, тя може да създаде сериозни пречки пред влюбените, които искат да имат деца.

Засега единственият възможен начин за справянето с този проблем е ограничаването на контакта със семенната течност (посредством използването на презерватив) или чрез десензитираща терапия, която започва с излагането на миниатюрни количества сперма и постепенното им увеличаване. Това, разбира се, трябва да стане с помощта на лекар, но вероятно не би било проблем да си носите материал за лечението от вкъщи.

За да приключим днешния материал с позитивен тон, трябва да кажем, че негативните (или странни) физиологични реакции към секса не е задължително да бъдат само алергични. Има няколко регистрирани случая на неконтролируемо женско кихане след изпитването на оргазъм.

Причините за него не са диагностицирани с точност, но се предполага, че се дължат на гъделичкане в носа, причинено от подуването на еректилната тъкан в него - това се случва паралелно с изпълването с кръв на еректилната тъкан по други места на тялото...

* Интересно е да се отбележи, че няма регистрирани алергични реакции след перорален прием на сперма...

За още статии на тема "Секс" станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay