9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Нарцисистите са трудно разпознаваеми и доста често могат да въздействат отрицателно върху вашето благополучие

9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Прието е, че нарцисистите са хора, които са влюбени в самите себе си, но това не е точно така. Всъщност това са личности, влюбени в един образ, изграден от самите тях. Те смятат за идеален проектирания върху истинската си същност образ. В повечето случаи тя е наранена и именно с този "идеален" образ те се опитват са прикрият тази своя слабост.

Освен много тъжно, това може да бъде и много опасно. Нарцисистите са едни от най-сложните индивиди, с които можем да се сприятелим или да общуваме. Те са трудно разпознаваеми. По принцип нарцисистите не излъчват самохвалство и самонадеяност - качествата, които сигурно си мислите, че притежават. Напротив, те са приятни, привлекателни и дори съблазнителни. Обикновено са доста забавни на пръв поглед.

С течение на времето обаче истинската нарцисистка същност на човека се разкрива и това може да затрудни отношенията във връзката. Нарцисистите могат да имат отрицателно въздействие върху вашето благополучие. Те могат да ви накарат да нарушите изградения баланс и да ходите по нагорещени въглища. Енергията, влагана в такъв тип връзка, е огромна и може да ви изтощи.

Ако подозирате, че сте във връзка с нарцисист или някой ваш познат е такъв, бъдете нащрек за долните 10 доста често скрити знаци. Не забравяйте, че всеки човек проявява подобно поведение от време на време. Това не означава, че непременно е нарцисист. Но при истинските нарцисти тези типове поведение са постоянни.

9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Нарцисистите не проявяват състрадание
Когато състраданието се отнася до всекидневния живот, нарцисистите "страдат" от липсата му. Имайте предвид, че те са подготвени винаги да изглеждат симпатични. Те знаят кои са правилните неща, които трябва да кажат, и правят така, че да изглеждат винаги почтени. Те се отнасят добре към своите приятели и семейство. Нарцисистите излъчват добронамереност и грижовност, но след известно време вие ще откриете, че състраданието им е непонятно.

Нарцисизмът най-ярко се проявява в отношението към хората, които са "по-долу" от тях, например на по-ниска работна позиция. В същото време можете да наблюдавате колко критични са те към чуждите грешки.

Променят фактите
Нарцисистите са известни с това, че обичат да променят фактите, за да може те да работят в тяхна полза. Доста често украсяват нещата, за да представят своята гледна точка. Може да забележите, че те интерпретират всичко по свой си начин и това може да бъде доста различно от истината.

9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Нарцисистите манипулират
Нарцисите се страхуват от отхвърляне и от отговора "не". Те са готови да променят обстоятелствата в своя услуга, затова никога няма да зададат въпрос, на който знаят, че ще получат отрицателен отговор или ще бъдат отхвърлени.

Те са "над правилата"
Ще забележите, че нарцисистите доста често се държат сякаш са над правилата. Те действат така, като че ли са по-специални от другите и законите за тях не важат. Можете дори да ги чуете да критикуват дадено правило или да кажат, че то е тъпо. Нарцисите вярват, че са изключение от правилата. Обратно на това, те смятат, че трябва да получават всичко наготово – за тях това е лично право.

Те не търпят критика
В случай че имате нужда да обидите нарцисист, започнете да ги критикувате и наблюдавайте тяхната реакция. Нарцисите нямат проблем да критикуват другите, но що се отнася до тях, критиката може да се яви като сериозен проблем. В момента, който разберат, че се шегувате лошо с тях, могат да заемат отбранителна позиция. Същото важи и когато не критикувате открито нарцисиста. Характерът му е такъв, че той винаги е готов да се защитава.

9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Но са силно критични към другите
Нарцисистите очакват от другите, че те ще се държат с тях по начина, по който те искат, и по-точно - по най-добрия начин. Живеят в страх да не бъдат разкрити техните недостатъци. Затова доста често ще ги видите да критикуват и осъждат другите. Част от тяхната стратегия е чрез критиката към другите да прикрият собствените си недостатъци. Ако познавате някой, който постоянно съди другите, то това може да е признак за нарцисизъм.

Нарцисистите търсят комплименти
За разлика от впечатлението, което правят нарцисистите, те не вярват в себе си. Несигурни са и имат ниско самочувствие. Дълбоко в себе си те са изключително крехки. Това е и причината нарцисите да са силно решени да докажат своята стойност. Някои нарцисисти могат да стигнат и по-далеч, като да говорят лошо за себе си, за да получат някой комплимент.

Нарцисистите искат да изглеждат страхотно
Общо взето нарцисите изглеждат добре. Що се отнася до това да изглеждат страхотно, те отделят доста време. Нарцисистите имат екстравагантно мислене и това се отразява на външния им вид. Те се безпокоят за вида и на децата си или партньора си, но само заради това какво впечатление ще оставят техните роднини у другите хора.

9 скрити признака, че се срещате с нарцисист

Те искат най-доброто
Нарцисистите иска най-доброто от всичко – най-хубавия дом, автомобил, оборудване, електроника... Те имат желание да притежават това, което считат за най-добро. По този начин сравняват това, което те имат, с това, което другите притежават. Те постоянно са в търсене на следващото "най-добро". Нарцисистите са празни отвътре. Затова доста често те са разочаровани от своите постижения. Жадуват за най-новите неща. Вчерашното за тях днес вече не е достатъчно.

Има много други характеристики, описващи нарцистично личностното разстройство. Това състояние е сериозно и не трябва да се пренебрегва с лека ръка. Ако подозирате, че сте в една връзка с нарцисист или имате такъв приятел, е важно да имате всичко това предвид. 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

26 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay