Абортите в България: История и начин на прилагане

Абортите в България: История и начин на прилагане

Темата за абортите нашумя изключително много в последно време. От няколко дни е основна, както в медиите, така и в социалните мрежи, което бе породено от това, че на 24 юни САЩ отмени действието на решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което обявява аборта за конституционно право в цялата страна. Сега отговорността е оставена на всеки отделен щат сам да ограничи възможностите за аборт или дори да ги обяви за незаконни.

Това действие е силен удар върху човешките права и ще постави редица жени пред трудно предизвикателство, което дори може да застраши животите им.

Абортите в България

У нас към момента абортите по собствен желание са разрешени като този по желание може да бъде извършен до 13 гестационна седмица и представлява т.нар. ранен аборт, а този по медицински причини може да се направи до 22 г.с. Като престъпно е определено прекъсването на бременност след третия месец, стига да няма медицински причини, които да го налагат.

Обикновено, за прекъсване на нежелана бременност до 8 г.с. е ефективен и т.нар. медикаментозен метод. Приемат се медикаменти (обикновено две през няколко часа/дена), които предизвикват аборт. Методът обаче не е легализиран у нас.

В Бълагрия се прилага опреативният метод, който е пподходящ както при по-ранни бременности, така и при тези от 8-9 г.с.  Процедурата се извършва под обща анестезия. След дезинфекця на ВПО и влагалището се прави  дилатация на маточната шийка, след което с ваккум или с кюретата се изважда плодния сак от кухината на матката.  Като очаквани странични ефекти специалистите посочват кратко и слабо вагинално кървене, коремни болки. Законните аборти у нас са безопасни, но все пак крият своите рискове и недостатъци - дискомфорт от упойката, риск от инфекция, перфорация на матката.

У нас се извършват и късни аборти (13-22 г.с.). Те се прилагат по медицински показания като абортът протича по типа на раждане в два етапа. Първо се предизвикват маточни контракции с помощта на медикаменти, които водят до раждане на плода и плацентата. След това се извършва кюретаж, за да се провери дали има задържани части.

Абортите в България: История и начин на прилагане

Малко история

Прекъсването на бременност по желание в България е законно позволено от 1956 година. Преди това абортът у нас е бил незаконен. В края на 50-те години България е една от страните, които заедно с Полша (където в момента жените нямат право на аборт), Унгария, Чехословакия и Румъния легализират аборта под натиск на СССР.

Интересен факт е, че СССР е първата държава в Европа, която узаконява правото на прекъсване на бременност по желание през 1920 г. и предоставя на жените изцяло свободен достъп до тази медицинска услуга.

През годините това право е отнемано от жените у нас или е било частично забранявано. Неведнъж различни религиозни групи са се противопоставяли на легализацията на абортите и са се опитвали да отнемат правото на жените да вземат сами решението дали да продължат своята бременност.

През 1972 г., тогавашният министър на здравеопазването д-р Ангел Тодоров подписва постановление, в което се лишават от право на аборт омъжените жени без деца или тези само с едно дете. Мярката е приложена с цел повишаване на раждаемостта, тъй като в онези години се наблюдава силен демографски срив.

В наши дни абортът е регламентиран с наредба №2 от 01.01.1990 г. за условията и реда за изкуствено прекъсване на бременност. При ненавършено пълнолетие на "майката", бременността може да бъде прекъсната само след съгласието на родителите ѝ по установения законен ред.

През 2019 г., отново се правят опити за отнемане на правото на избор на жените от страна на националистически партии и религиозни организации, които определят жените, които прекъсват бременността си, убийци, без да имат предвид различните причини, които карат жените да вземат подобно решение.

Към 2020 г. България е на първо място в ЕС по брой прекъснати бременности. Според официалната статистика ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Какво е вашето мнение по въпроса? Трябва ли абортите да са законово право на всяка жена по света или по-скоро сте против?

За изготвяне на материала е използвана информация от bgfundforwomen.org, okrilena, maichindom-varna.com, bgonair.bg.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay