Ароматерапия - четири комбинации

Ароматерапия - четири комбинации

Ароматерапията влияе добре на здравето. Полезните свойства на различните аромати се използват в ежедневието ни. В древността жреците и магьосниците са изгаряли ароматни вещества по време на обредите.

Терминът ароматерапия е бил въведен от химика Рене Хатефосе в началото на миналия век. Той изследвал свойствата на ароматните масла, за да ги използва за козметични цели.Той открил силите на етеричните масла съвсем случайно. Веднъж той изгорил ръката си и след това я топнал в масло от лавандула. Изгарянето бързо се излекувало, без да остави белези.


Етеричните масла трябва да се използват внимателно. Те са много концентрирани и могат да предизвикат алергия. Най-приятният метод за ароматерапия е вана с добавка от етерично масло.
Ароматерапия - четири комбинации
Ароматерапия за хубава кожа

Ако кожата ви е суха, добавете към ваната етерично масло от кедър, роза, здравец или сандалово дърво. Може да си направите и инхалация с тези масла. Лайката и палисандровото дърво са подходящи за чувствителна кожа.


Маслото от чаено дърво има прекрасни антисептични и антибактериални свойства. То е единственото от етеричните масла, което може да се употребява, без да е разредено. Носете го в чантата си и го нанасяйте с чист пръст или с парче памук, когато се появят пъпки.
Ароматерапия срещу целулит

Маслото от кедрово дърво ускорява лимфния дренаж, така че е полезно при задържане на вода. Освен това стимулира топенето на мазнините.

Кипарисът е друг полезен регулатор на течности, а здравецът ускорява кръвообращението. Капнете няколко капки във ваната или разредете с основно масло и направете минимасаж на корема, ханша и бедрата.
Ароматерапия - четири комбинации
Ароматерапия за жизнена и блестяща коса

Контролирайте омазняването чрез ароматерапия. Подходящи за това са етеричните масла от градински чай, лимон, чаено дърво и кипарис.

Добавете капка към малко основно масло за разреждане, втрийте го в косата и изплакнете. Овлажнете сухата коса с 1-2 капки лайка, лавандула или розмарин, разредени в основно масло. Втрийте сместа в косата, оставете да престои една нощ и на сутринта изплакнете.


Ароматерапия за пълноценен сън

Етеричните масла от портокал, кипарис, жасмин, лавандула, мирта, роза и иланг-иланг помагат за отпускане и по-пълноценен сън. Капнете няколко капки от тях във ваната или ги поставете в ароматерапевтична лампа в спалнята си, когато сте готови да си легнете (не забравяйте обаче да я изгасите преди да заспите).
Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay