Ароматни стайни растения, които ще накарат дома ви да ухае страхотно

Ароматни стайни растения, които ще накарат дома ви да ухае страхотно

Растенията са първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за нещо освежаващо и пълно с живот. Добавянето им към домашния декор е от съществено значение, тъй като те осигуряват много предимства като подобряване на настроението, повишаване на здравето и намаляване на стреса. Не само това, те могат да произвеждат прекрасни аромати, които ще ви накарат да се чувствате сякаш лежите върху облак.

1. Гарденията мирише на парфюм

В градинарския свят гарденията печели титлата за едно от най-ароматните цветя и това не е изненада. Ароматът е божествен и достатъчно силен, за да бъде забележим. Така че, ако се наслаждавате на атрактивни цветя и незабравими миризми, гардениите са задължителни. Бъдете готови да ги отглеждате при подходящи условия като кисела, добре дренирана почва, сутрешно слънце и следобедна сянка и подходящо торене.

2. Здравецът мирише на ябълки

Здравецът е известен с разнообразието си от аромати, може да ухае на ябълки, лимони, ягоди и др. След като получите първото си растение здравец, ще разберете, че един аромат не е достатъчен. Растението е подходящо за начинаещи, с малко светлина и добре дренирана почва.

3. Плумериите ухаят на ананаси

Това е зашеметяващо тропическо растение, което може да се намери на Хаваите. Неговият уникален аромат се използва за парфюми, свещи и лосиони. Етерични масла също се извличат от това растение, което предлага разнообразие от аромати като роза, гардения, ананас, слива, цитрусови плодове, зрял банан, грозде, кокос, джинджифил, бонбони или подправки.

4. Орхидеите ухаят на ванилия и канела

Орхидеите не са просто красиво изглеждащи растения, но и ухаят невероятно. Растението има различни видове, всеки от които идва с различен цвят, размер и аромат. Те обаче имат незабравими аромати като ванилия, цитрусови плодове и др. Най-добрият начин да се грижите за тях е да им осигурите непряка светлина и достатъчно вода (не прекалено много).

5. Жасминът има сладък аромат

Когато търсим ароматни растения, не можем да забравим невероятното цвете жасмин, което е известно с уникалната си сладка миризма и красивите бели цветове. По отношение на поддържането му жасминът не е много труден за отглеждане. Добре дренираната, но влажна почва и слънчев прозорец ще свършат работа. Просто не забравяйте да го изнасяте от време на време, за да насърчите растежа му.

6. Лавандулата мирише на релаксация

Неслучайно етеричните масла от лавандула се използват в ароматерапията, тъй като е доказано, че вдишването на лавандула може да подобри качеството на съня ви. Вместо маслото, можете да имате истинското растение у дома, за да се възхищавате на красивите му лилави цветя и да усещате аромата на сладост и релакс. За да го отглеждате правилно, изберете саксия, която има достатъчно дренажен отвор и се уверете, че има излишна почва, така че да може да остане мокра. Имайте предвид, че резултатът ще си струва усилията.

7. Ментата има свеж аромат

Ментата е освежаваща и вкусно ухаеща, а освен това растението расте за нула време. Отглеждането на ментово растение не е трудно, тъй като това е една от най-лесните и удобни билки за отглеждане. Растенията мента се нуждаят от светлина, добра почва и достатъчно вода, за да поддържа почвата равномерно влажна. Не само това ще даде чудесна миризма на вашия дом, но също така е чудесна билка, която да добавите към вашите ястия.

8. Цитрусът има сладък приятен аромат

Ако търсите добра доза свежест, най-добре е да помислите за цитрусови растения. Независимо дали става въпрос за портокал, лимон или грейпфрут, няма да съжалявате, че имате този сладък аромат в къщата си, но това може да бъде предизвикателство, защото поддръжката е сложна. Портокалите и грейпфрутите изискват високи температури, докато цитрусовите плодове се нуждаят от слънчева светлина поне 6 часа. 

9. Евкалиптът мирише на мента с нотка на мед

Евкалиптовите растения нямат цветя и растат лесно. Ароматът, идващ от листата, ни напомня за мента с малко мед. Освен прекрасния аромат на евкалипт във вашата къща, можете да използвате листата за приготвяне на чай или да ги натрошите в естествен сапун и ексфолианти. За красивите растения не е трудно да се грижите - добрата саксия, където растението ще расте, е от съществено значение в допълнение към слънчево място и много вода. 

10. Момина сълза има миризма на сладък лимон

Това растение ще бъде чиста наслада във всеки ъгъл на вашия дом. Има чисто бели цветя и сладък цветен аромат с нотки на лимон. Това растение се използва като основна съставка в известни парфюми като Hypnotic-Poison от Dior. Тази красота може да се отглежда на закрито, но изисква ниски температури и чист въздух.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay