Бракът укрепва здравето на по-възрастните мъже, но не и на жените

Бракът укрепва здравето на по-възрастните мъже, но не и на жените
pixabay

Тригодишно проучване, обхванало над 7600 канадци на възраст над 60 години, установи, че мъжете, които са се оженили, са два пъти по-склонни да "остаряват оптимално" в сравнение с мъжете, които са останали необвързани.

Бракът обаче не е имал такова предимство за остаряването на жените. Всъщност вероятността самотните жени да остареят оптимално е два пъти по-голяма от тази при жените, които са били омъжени, но са загубили половинката си поради смърт или развод.

Смята се, че бракът помага особено на мъжете, тъй като жените поемат активна роля в наблюдението на тяхното здраве.

"Възможно е женените хора да се насърчават взаимно да възприемат или поддържат положително здравно поведение, като например отказване от тютюнопушенето или редовно спортуване", казва съавторът на изследването Дейвид Бърнс, професор по социална работа в Университета в Торонто.

В новото проучване всички участници са започнали в добро здраве и са били събрани данни за това колко "успешно" остаряват.

Според прессъобщение на университета оптималното стареене се определя като "липса на сериозни физически, когнитивни, умствени или емоционални състояния, които пречат на ежедневните дейности, както и високи нива на самооценка за щастие, добро физическо и психическо здраве".

Резултатите за семейното положение не са напълно изненадващи, казва Бърнс.

"Предишни проучвания показаха, че бракът е свързан с по-добри здравни резултати както за мъжете, така и за жените, докато мъжете, които никога не са били женени, обикновено имат най-лоши здравни резултати", отбеляза той.

Освен констатациите за брака, проучването установи, че социалната изолация е ясен рисков фактор за лошото остаряване.

"Социалната връзка с другите е важна, особено в по-късна възраст", казва Елеонор Пуленайегум, професор в Института по здравна политика, управление и оценка към университета.

"Редовните контакти с роднини, приятели и съседи могат да помогнат на възрастните хора да се чувстват свързани, да намалят чувството си за самота и да подобрят цялостното си благосъстояние", обяснява Пуленайегум.

Според проучването физическите фактори, като избягване на затлъстяването, редовни физически упражнения, добър сън и непушене, също са свързани с оптималното остаряване.

"Толкова е важно да поддържаме здравословен начин на живот, независимо на колко години сме", казва старшият автор на проучването Есме Фулър-Томсън.

"Например, никога не е късно да се откажете от пушенето. В нашето проучване тези, които са били пушачи, е много по-вероятно да остаряват оптимално, отколкото тези, които са продължили да пушат", каза Фулър-Томсън, която ръководи Института за жизнения път и остаряването към университета.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay