Велики вторник и ритуалното носене на "мълчана вода"

Велики вторник и ритуалното носене на "мълчана вода"

Велики вторник вторият ден от Страстната седмица и е деня за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица.

На Велики вторник Иисус Христос разказва притчата за талантите, като пророкува бъдещата съдба на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит.

Велики вторник и ритуалното носене на "мълчана вода"

Велики вторник също е отреден за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве, както и вчерашния Велики понеделник. 

На Велики вторник по стар български обичай девойките извършват ритуално носене на "мълчана вода". По целия път от извора до дома те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност. 

Велики вторник и ритуалното носене на "мълчана вода"

На Велики вторник на празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя"!.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay