Героите на годината на CNN

Обикновените хора, които са способни на необикновени неща

Героите на годината на CNN

CNN за пета поредна година се впусна в търсене на обикновените хора, които променят и правят света една идея по-добър. Номинациите се издигат от зрителите на телевизията, които след това определят челната десетка и гласуват кой да бъде героят на годината. Изданието е по идея на американския журналист Андерсън Купър, известен с предаването си "Anderson Cooper 360°".

Тази година човек на годината е американката Робин Лим, която помага на хиляди индонезийки да имат нормална бременност и раждане. "Майка Робин" или "Ibu Robin", както я наричат местните помага напълно безвъзмездно на всяка бременна жена, която я е потърсила.

"Днес на земята 981 майки в разцвета на силите си ще починат, докато раждат. Утре пак, както и вчера. Моля ви да помогнете да променим това!" е посланието на Майка Лин, което тя отправя с разтреперан глас и насълзени очи към хилядите зрители. "Здравето е човешко право" продължава тя с крехкия си, но в същото време ужасно силен глас.

"Всяка майка трябва да бъде здрава и силна. За всяко раждане трябва да бъдат осигурени нормални условия. Но светът ни все още не е стигнал до този етап на развитие" споделя още сърцатата американка.


Много жени все още нямат достъп до контрацепция и професионални медицински грижи по време на бременността. По данни на Обединените нации всеки три на пет жени в Индонезия раждат при липсата на специализирано наблюдение, защото малцина могат да си го позволят. Доходите на средностатистическото индонезийско семейство възлизат на 8 долара на ден, а раждането в болница е 70 долара. Сумата за цезарово сечение е 700 долара. Така според Робин Лим най-красивото нещо, каквото е появата на бял свят на дете, се превръща в доста печеливш бизнес.

"Ситуацията е доста зле. Децата умират от недоносване, майките от усложнения, защото просто не могат да си позволят медицинската услуга" разказва по-рано тази година Лин пред
CNN.

Героят на годината се избира след гласуване на зрителите в продължение на 11 седмици на сайта на телевизията. Сред номинациите се избира Топ 10, като всеки "обикновен" сред необикновените десет, получава 50 000 долара за каузата си. Победителят печели 250 000 долара.

За пета поредна година
CNN подкрепя различни хуманитарни каузи с помощта на известни личности. Тази година сред известните гости на церемонията бяха комедиантите Джери Зайнфелд, Джордж Лопес, актьорите Джей Ар Мартинез и Крис Колфър, рапърите Ice Cube и will.i.am, моделката Кристи Търлингтън Бърнс, актрисите Лаура Дерн, Мари Луис Паркър и София Вергара.

Кид Рок изпълни песента си
"Care" от албума си, станал платинен, "Born Free", а Майли Сайръс разчувства с "The Climb".

Видеото на "Майка Лин", преди да бъде обявена за победител, бе представено от Кристи Търлингтън Бърнс, която сподели пред почти петхилядната публика в залата:

"Преди осем години, когато родих първото си дете, Грейс, осъзнах, че раждането крие опасности за живота на жената. Докато раждах изведнъж всичко стана някак много страшно, много бързо. Ако за мен не се грижеха специалисти, може би нямаше да имам късмет. Единственото ми желание е всяка майка по света да има същия шанс да оцелее като мен, докато дарява живот. Моята приятелка, Робин Лин, споделя същото желание и прекарва дните и нощите си, борейки се да го превърне в реалност."

Моделката лети до Индонезия, за да се запознае от близо с работата на Лин, която започва да помага на нуждаещите се, след като сестра ѝ издъхва по време на раждането на детето си. Бебето също умира.



18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay