Женската борба за мир

Нобеловата награда за мир отиде при три силни жени

Женската борба за мир

Жените не могат да застанат рамо до рамо със силния пол по време на война. Но това не означава, че са безсилни да се преборят за мир по света.

И за разлика от сълзливите миски, които само на думи мечтаят за един по-добър свят, три жени са посветили живота си на тази мисия. Вчера с Нобелова награда за мир бяха наградени президентът на Либерия Елън-Джонсън Сърлиф, която наскоро спечели нов мандат, нейната сънародничка Лейма Гбоуи заради големия си принос за спиране на гражданската война в страната и йеменската журналистка и активистка на опозицията Тауакул Карман.

Заслугите и на трите в борбата срещу размириците в техните страни са неоспорими. Нобеловата награда за мир се връчва за първи път в историята едновременно на три жени. Другият прецедент от снощната церемония е награждаването на най-младия лауреат - Тауакул Карман е само на 32 години. 

Мирът не се постига чрез кръвопролитие и стачки. Действията на трите наградени го доказва - те са се борили по ненасилствен начин за безопасността на жените и основната им цел е да осигурят пълноценно участие на слабия пол в омиротворителните действия. Те не разчитат, че една война може да бъде спряна чрез друга.

На церемонията, която се проведе вчера в Осло, Елън-Джонсън Сърлиф използва трибуната, за да призове всички жени по света да се борят за справедливост и да държат на своя глас. Борбата за мир не изисква физическо надмощие. Тя се нуждае от сила на духа.

24 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay