Грешни очаквания

Страхът чупи розовите очила

За онова сладко-объркано чувство ще си говорим, когато целият свят ни изглежда един такъв подреден и хармоничен, всичко се случва както трябва - "прекалено хубаво, за да е истина". Усещаме взривоопасното кълбо от силни емоции, напиращи в нас, толкова силно го усещаме, че страхът скоро нещо да го раздроби на малки парченца обладава. Търсим баланс, може би е обяснението. Не може толкова много щастие, събрано на едно място да не се взриви. Или поне така си мислим.

 

Моята теория... всъщност този страх е неоснователен, безпричинен. Освен че е породен от добре познатото твърдение, че кръговратът добро <-> лошо не може да бъде прекъснат, той толкова силно се е вкопчил в нас, че ни се вижда немислимо да не вярваме в лошите последствия. Защо? Толкова ли е страшно да бъдем удовлетворени?

 

Събитията се създават от хората и точно от тях се провалят /в повечето случаи/. Естествено не изключвам силата на външните фактори, с природата не можем да се борим, и все пак да си признаем - всичко е резултат от нашите действия, приказки, движения, та дори леки помръдвания. И след като само и единствено ние сме главните действащи лица в собствения си филм, защо тогава очакваме кулминационното зло да ни сполети, разбърквайки добре подредените епизоди от лентата на настоящето. Дали сами не привличаме онова, което очакваме с тези широко отворени обятия...

 

Пренастройка - от това се нуждаем. След хубавото, следва още по-хубаво! Няма лошо понякога да слагаме котешките очила /ъпгрейдната версия на розовите/ и да променяме очакванията си. И не е ли по-добре изобщо да нямаме такива, вместо те да предполагат мрачни емоционални бури и бедствени урагани.

 

Времето ще бъде хубаво, стига ние да сме готови да го посрещнем. Ако пък не, винаги можем да облечем дъждобрана и да се надяваме на по-добро. Аз слагам очилата, сипвам мохитото и с широка усмивка очаквам поредното хубаво събитие. От кое зловещо чудовище да ме е страх?

 

"Страхът може да те затвори. Надеждата може да те освободи." - "Изкуплението Шоушенк"

 

31 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 04.07.2011|11:28
Има хора които никога не показват, че от нещо ги е страх или че имат някакъв проблем. Просто си слагат розовите очила и не ги интересува нищо, или поне искат всички да останем с такова впечатление. Аз също искам да бъда като тях, но просто не мога. Много е лошо ако не споделяш с някого тревогите си и проблемите. Колкото повече се затваряме в себе си и се изолираме от останалите, толкова по-бързо можем да рухнем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay