Домакински задължения, които можем да пропуснем и нищо лошо няма да се случи

Домакински задължения, които можем да пропуснем и нищо лошо няма да се случи

Почистването, гладенето и миенето на съдовете са уморителни задачи, но те са необходими. Въпреки това, докато се опитват да поддържат нещата напълно чисти, хората понякога се увличат толкова много, че прекарват твърде много време в домакинска работа.

Ние осъзнахме, че някои домакински задължения могат да бъдат много по-опростени и дори напълно пропуснати. Разбира се, нашите съвети са доста общи, тъй като честотата на това колко често почиствате нещо зависи от различни фактори, като местоположението на вашия дом, броя на членовете на семейството, които живеят там, и дали имате домашни любимци или не.

1. Гладене на пердета и чаршафи

Гладенето на толкова голямо парче плат, като перде, отнема много време и когато просто го закачите, гънките ще изчезнат сами. И така, струва ли си да губите много време и усилия за гладенето? Съществува и риск от изгаряне на плата или оставяне на жълти петна върху него.

Също така няма нужда да гладите чаршафи. Можете да използвате вода: поставете чаршафите върху леглото, разтегнете ги малко и ги поръсете с малко вода. Оставете чаршафите да изсъхнат. 

2. Измиване на дървени подове с много вода

Водата и дървените подове не са най-добрите приятели. Това не означава, че изобщо не трябва да миете пода, просто твърде много вода може да остави петна по повърхността. И ако има пукнатини, водата може да попадне под пода и да съсипе дървесината. Така че колкото по-малко вода, толкова по-добре. 

3. Почистване на тоалетната с хлорирани продукти често

Ако тоалетната ви изглежда чиста и няма видими петна, няма нужда да я миете. Достатъчно е да го правите веднъж седмично. Всъщност тоалетната не е най-мръсното място в дома: в кухненската мивка има много повече бактерии, отколкото в тоалетната. Използването на продукти, съдържащи хлор, често може да бъде опасно за вашето здраве. И се уверете, че не смесвате хлор с други химикали, за да не избегнете сериозни изгаряния.

4. Почистване на праха със суха кърпа всеки ден

Много хора предпочитат почистването на повърхности със стара тениска или друго парче плат. Но е по-добре да почиствате праха веднъж седмично, отколкото да го правите всеки ден. На първо място, сухата кърпа може да повреди мебелите, защото ще има малки драскотини по повърхността. И второ, прахът няма да остане върху тъканта, той просто ще се издигне във въздуха и ще падне някъде другаде.

За да си спестите малко време при почистване на рафтовете в килерите и шкафовете, можете да поставите върху тях хартия за печене и да я сменяте на всеки 2 седмици.

5. Редовно почистване на огледалото в банята

Ако върху огледалото има пръстов отпечатък или няколко капки паста за зъби, по-добре е да използвате мокра кърпа от микрофибър, за да го премахнете. Използването на специални течности за огледала твърде често може да повреди повърхността. Разпръскването на течността директно върху огледалото също не е добра идея, по-добре е да я напръскате върху кърпата.

6. Полиране на повърхности от неръждаема стомана

Уредите и други неща от неръждаема стомана са магнит за петна. Всяка капка вода или пръстов отпечатък се вижда веднага. Но не ги почиствайте твърде усилено. Не използвайте хлор или продукти, съдържащи алкохол, за почистване на неръждаема стомана. Повърхността и цветът могат да се развалят.

7. Измиване на фурната твърде често

Ако не използвате фурната много често, няма нужда да я почиствате повече от веднъж месечно. Ако използвате често агресивни химикали, те могат да развалят уреда.

Ако не искате да купувате специални почистващи препарати, можете да направите паста от сода за хляб, да я поставите върху вътрешните повърхности на фурната и да я оставите за една нощ. На сутринта всичко, което трябва да направите, е да я премахнете и да избършете с мокра кърпа.

8. Измиване на хладилника твърде често

Няма абсолютно никаква нужда да миете хладилника повече от веднъж на 3 месеца, ако вътре няма петна. Можете да покриете стъклените рафтове с хартия за печене, за да предотвратите появата на петна там. 

За да се отървете от всякакви лоши миризми, можете да поставите кутия сода за хляб вътре в няколко използвани пакетчета чай. Ментата или зеленият чай ще свършат работа.

9. Пране на деликатни тъкани на ръка

Деликатните тъкани често трябва да се перат на ръка. Но ако го правите твърде силно, ще разтегнете тъканта и ще я развалите. Можете просто да накиснете дрехите в студена вода с препарат за 30 минути, след което просто да ги изстискате от водата внимателно. Това е много по-лесно, отколкото всъщност да перете дрехите на ръка.

10. Почистване на тенджери и тигани

Измиването на мазнини и парчета храна е доста трудно. Понякога отнема повече време за измиване на един тиган, отколкото цяла купчина чинии. Но можете просто да напълните мивката с топла вода, да добавите малко препарат и да поставите мръсните съдове в нея. Съдовете ще се накиснат в сапунена вода и ще бъдат много по-лесни за измиване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay