Егоистичните бременни пушат и пият

Употребата на алкохол и цигари по време на бременност има необратими последствия върху бебето

Егоистичните бременни пушат и пият

Запалва цигара и издишва блажено дима, докато бебето рита възмутено. С едната ръка се държи за корема, с другата носи бирена бутилка. И отпива, пак блажено – бременността носи толкова щастие!

Ето такава бъдеща майка не трябва да сте. Дори да ви се струва, че околните ви четат морал за щяло и нещяло. Прави са. И не използвайте довода, че познавате много майки, които са злоупотребявали по време на бременност, а децата им са здрави. Реалността е съвсем, съвсем различна.

Наистина в балканския синдром се включва и вярването, че употребата на алкохол, в лицето на червеното вино, си е направо препоръчителна. Простовати лелки ще ви обясняват да гаврътнете една чашка, та да са му червени бузките на бебето. Но представете си една чашка за вас какво огромно количество е за плода, който тепърва се развива. Преработването на алкохола при всеки човек отнема различно време. Време, в което вашето уязвимо бебе прекарва под въздействието му. Ако пък някога сте се тровили със спиртни напитки, вероятността да навредите на плода дори с няколко глътки, е огромна.

Последиците от употребата на алкохол по време на бременност са много, и все негативни. Ниско тегло на новороденото, проява на хиперактивност у детето, склонност на бъдещия тийнейджър към алкохолизъм. Не искате да причините това на детето си, нали?

Друг мит, свързан с пороците, е "Ако пушачка се откаже от вредния навик, шокът, който организма ѝ изпитва е много по-вреден за бебето, от употребата на няколко цигари дневно.". Бабини деветини! Няма медицински доказателства, че стресът оказва изобщо някакво влияние върху плода. И няма проблеми да се тровите с цигари и алкохол, нали си е за вас. Но, когато става дума за зараждащия се живот в собственото ви тяло, можете ли да махнете с ръка? И бихте ли поели отговорността, ако детето ви има някакво увреждане, заради вашето нехайство? Докато вие се забавлявате, на бебето може да му се стъжни живота. Завинаги.

Токсинът "никотин" директно се озовава в кръвообращението на майката и създава условия за различни увреждания на все още растящия организъм.
Тютюневият дим води до проблеми с бременността и в частност – спукване на околоплодния мехур, вагинално кървене, преждевременно отлепяне на плацентата, дори извънматочна бременност. Той намалява абсорбацията на вит. B и C, както и на фолиева киселина от организма. От друга страна, докато бременната жена пуши, количеството кислород в организма ѝ намалява. Това усилва пулса на бебето и то изпитва сериозен дискомфорт. Изцяло по вина на майката, която не може за девет месеца да прояви минимално усилие на волята.

Алкохол ли е, той е опасен за плода по време на бременност. Виното, бирата и леките ликьори са точно толкова опасни, колкото и концентратите. Дори "само две глътки" биха могли да имат пагубен ефект върху детето - независимо от количеството, алкохолът преминава директно от плацентата в бебето. Нивата му в организма на плода могат да са с пъти по-високи. Употребата на алкохол завишава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Бебе, което е било подлагано на подобно влияние, докато е било в утробата на майка си, може да се роди умствено изостанало, с емоционални и поведенчески проблеми.

Когато забременеете, трябва възможно най-бързо да свикнете с мисълта, че вече не вредите само на себе си. Има едно човече, което разчита на вас. Което зависи изцяло от вашите решения. Дайте му най-доброто, защото то е от вашите плът и кръв. И един ден, много скоро, ще видите очите му и ще осъзнаете, че "жертвите" са си стрували.

126 13
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 04.10.2011|16:37
Не мога да нарека жените, които пушат и пият по време на бременността си егоистки. По-скоро бих казала, че не обичат детето което расте вътре в тях или са напълно неграмотни, защото не знаят какво му причиняват. За съжаление броя на тези жени никак не е малък и ми се струва, че скоро промяна към добро няма да има. Не за първи път четем статия на тази тема, но май само ние го правим и то жените, които знаем за тези опасности. Много се говори затова, но нали знаете, че на никой не можеш да налееш акъл в главата.
1
Не е посочен 04.10.2011|10:10
Заради лекомислието, който появяват някои бременни, после децата им се раждат с трайни вътрешни увреждания. Проявяването на вредните навици по време на бременността повишава значително риска за здравето на плода. Непредпазливите бъдещи майки рискуват да обрекат на провал както своя, така и живота на детето си. Фолиевата киселина не може да се пребори с вредните токсини, които влизат в организма в резултат от приемане на вино, бира, леки ликьори, никотин, кофеин и така нататък. Според мен бременните жени трябва да проявяват силен егозиъм, но той трябва да изхожда от идеята да е здрава майката, за да е здраво и бебето.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay