Емоционално образование

Идеалното училище

Нека някой съвременен гений създаде нов тип уникално училище. Място, където можем да се научим да бъдем емоционално интелигентни, да създаваме емоционални връзки с околните и да прекратяваме такива не толкова болезнено. С две думи - да се превърнем в Терминатор, който смачква всяка негативна емоция по пътя си, защитавайки себе си от неприятните чувства. Прииска ви се, нали.

 

Аз например се виждам като спретнатата ученичка на първия чин, прилежно приготвила химикалки с цветовете на дъгата, готова да зададе поредния въпрос. Но май не ставам за умницата на класа, понеже често обичам да криввам от правия път. В това училище отличниците ще са само "про-та". Хора, които знаят винаги как да реагират и изглеждат спокойни и подготвени дори в най-тежката ситуация, когато ти се иска просто да избягаш. И ако случайно успееш да попаднеш в обкръжението на отличниците, то със сигурност ще знаеш как да получаваш най-доброто от живота. Само че ще ти е доста скучно.

 

И така, учебната програма ще включва уроци на тема как да се отнасяме с хората, които ни обиждат и да не нараняваме онези, които ни обичат, как да си бъдем себедостатъчни и кога трябва да сме такива. Учебни занимания по "изиграй шефа", "комуникирай уверено" и "омайвай околните с лекота". Да не забравяме и часовете по "неща, които никой никога не ти е казвал", защото такива винаги има, както и "кога да си затваряме устата!", любимият ми час. Изобщо програмата ще бълва от най-полезните и ценни уроци, събрани на едно място и поднесени от някой интелектуалец, а учениците ще се превърнат в едни идеални комуникатори, заживели щастливо. Каква идилия.

 

Разбира се, идеята за емоционално училище просто показва, че имаме тооолкова много да учим. А какъв е смисълът?! Да не бъдем роби на желанието винаги да сме прави, защото, по дяволите, няма никакъв смисъл някой друг да ни го показва. Въпроси много, отговорите трябва да намерим сами.

 

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 06.01.2014|10:50
"И така, учебната програма ще включва уроци на тема как да се отнасяме с хората, които ни обиждат и да не нараняваме онези, които ни обичат, как да си бъдем себедостатъчни и кога трябва да сме такива. " - Много добре звучи, има нужда от емоционално училище. Дано тази идея се осъществи на практика.
1
Не е посочен 01.07.2011|11:13
Аз също искам да има такова училище или поне някакви курсове, за да бъдем по-смирени и да не нараняваме близките си. Много често казваме неща, които изобщо не мислим, но в пристъп на ярост го казваме. Има една поговорка, която гласи: "Лоша рана заздравява, ала лоша дума не се забравя!". Затова всеки път преди да кажем нещо, трябва хубаво да премислим думите си.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay