Защо ваните са твърде малки, за да изпънете краката си

Защо ваните са твърде малки, за да изпънете краката си

Мисълта да се отпуснете в приятна гореща вана вечер, държи много хора през трудните дни. Всъщност релаксиращият ефект от къпането е доказан от участниците в експеримент, които съобщават за значително намаляване на стреса и умората. Но може ли ефектът да е още по-впечатляващ, ако ваните бяха достатъчно големи, за да можем да изпънем краката си?

Ето защо ваните не са толкова големи:

1. Проследяване на произхода

Първите вани датират от древни времена: гражданите на Древен Рим са взели обичая за къпане от Гърция в края на 3 век пр.н.е. Вани във формата, която е по-позната за нас, са въведени в средата на 18 век в Холандия и се разпространяват активно след появата им в Англия през 1828 г.

Тези вани били направени предимно от чугун или порцеланов емайл. Производството на по-големи вани не само значително би увеличило разходите, но и би направило изключително трудно инсталирането им в домовете.

2. По-безопасно е 

Банята е най-опасното място във вашия дом. Въпреки че е съвсем малко вероятно да заспите и да се плъзнете под водата във вана, без да го забележите, определено има опасност от припадък и удавяне. Когато се къпете, горещата вода се превръща в тежест за сърцето ви, което може да доведе до така наречения синкоп на "гореща вана". В този случай е по-добре да не можете да се потопите под водата.

3. Ефективно използване на пространството за баня

Баните обикновено са доста малки, поради което е важно да използвате ефективно това пространство. Размерите на ваните варират в целия свят, но стандартните вани, особено в по-старите сгради, са с дължина 152 см, широчина 81 см и 46 см дълбочина. Това е достатъчно само за един средностатистически възрастен да седне изправен и да потопи краката си във водата, което отговаря на минималните изисквания.

4. Душовете са приоритет

Повечето хора предпочитат просто да вземат душ, вместо да пълнят вана. Душовете са по-добри за почистване на тялото, защото когато ги вземете, водата се разпределя равномерно по цялото тяло. 

5. Комфортът си струва

Трябва също да вземем предвид разходите за допълнителна вода и електричество, необходими за пълнене на по-голяма вана с гореща вода. Цената на тези неща варира много, но все пак можем да разгледаме консумацията на вода сама по себе си. Според този калкулатор ежедневното къпане в малка вана (42 галона или 160 литра) ви спестява около 259 галона (980 литра) вода седмично в сравнение с голяма вана (80 галона или 300 литра).

Уникални опции за вана:

Овална самостоятелна вана. Тези вани имат същата идея като стандартните, но изглеждат елегантни и минималистични. Фактът, че те са самостоятелни, ги прави по-пестеливи откъм място.

Ъглови вани. Те осигуряват много място за къпане и дори могат да спестят малко място, ако имате ъглово пространство в банята си, което можете да използвате.

Вътрешна вана. Този тип вана има седалка вътре, така че седите във ваната, вместо да лежите. Освен това те заемат много малко място.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay