Защо кучетата лаят?

Защо кучетата лаят?
unsplash

Известно количество лай е просто част от това да си куче. Но разбирането защо кучетата лаят може да помогне на собствениците на домашни любимци да контролират това поведение. 

Да очакваш куче да не лае е нещо като да очакваш бебе да не плаче. Точно както бебетата плачат, за да изразят чувствата си, кучетата лаят, за да общуват. Разликата, разбира се, е, че за разлика от бебетата, кучетата никога не се научават да говорят. Това кара собствениците на кучета да се чудят защо кучето лае и какво се опитва да каже по този начин. 

Независимо дали вашето куче има проблемен лай или просто има случайни изблици, отговорът на въпроса "Защо кучетата лаят?" ще ви помогне да разберете какво се опитва да изрази вашето куче, как трябва да реагирате и как можете да накарате кучето си да спре да лае. 

Най-честите причини 

Като собственик на куче може би вече осъзнавате, че не всички видове лай са еднакви. Има лай за игра, гневен лай и отегчен лай. И така, защо кучетата лаят и защо изглежда, че някои кучета лаят непрекъснато? Нека да разгледаме някои от най-честите причини.

1. Вашето куче се радва да ви види

Хората поздравяват приятели и любими хора с поздрав или стискане на ръката, а щастливият лай е начинът на вашето куче да ви поздрави. Има много кучета, които изпитват такова щастие, когато стопанинът им се прибере вкъщи, че просто не могат да спрат да лаят доста време. Обикновено този радостен лай е придружен от енергично въртене на опашката.

2. Опитва се да ви защити или да защити себе си

Ако вашето куче усети заплаха, независимо дали тази заплаха е котката на съседа, друго куче, което лае, или натрапник вкъщи, то може да лае агресивно. По този начин кучетата предупреждават, че нещо не е наред, или може да казват на друго животно - или дори на човек - да стои настрана, защото се приближава твърде много. Ще разпознаете този вид лай и по стойката на кучето. Ако се е повдигнало, стойката му е изправена или се е навело напред, то е готово да защити семейството. 

3. Иска да играе...или да яде...или да се разхожда

Някои кучета ще ви донесат каишката си, играчката си или дори празната си купичка за храна. Други ще издадат поредица от игриви лайове, за да се опитат да предизвикат някакво действие, независимо дали това е да хвърлите топка, да го изведете на разходка или да му сипете храна. Когато сте на разходка, вашето куче може да лае весело, когато срещне четириногите си приятели в кучешкия парк. Това е неговият начин да каже: "Здравейте, момчета! Тук съм!" Ако някога сте се чудили какво си мисли вашето куче, когато прави това, вече знаете!

4. Кучето ви скучае или е самотно

Ако кучето ви лае, за да се опита да започне игра, а вие не реагирате, то може да не отстъпи, докато не получи това, което иска, или се откаже от разочарование. Куче, особено по-младо кученце, което не може да взаимодейства със своя човек или други кучета, лае от скука или самота. Кучетата са социални животни, те искат внимание, а когато не го получат, изразяват недоволството си. 

5. Вашето куче изпитва тревожност

Скуката и изолацията могат да доведат до тревожност. Тя обикновено се изразява чрез непрестанен лай, когато кучето е само вкъщи. Естествено вие няма как да знаете, но вероятно ще бъдете уведомени от недоволните съседи, които слушат кучешки лай по цял ден. 

Как да накарате кучето да спре да лае 

Контролирането на кучешкия лай започва с известна степен на приемане. Кучетата лаят - това е. Ключът е да обърнете внимание на причината за лаенето и да се опитате да я разрешите или да пренасочите енергията на вашия домашен любимец другаде.

Ето няколко начина да го направите: 

1. Не реагирайте

Вашето куче вероятно лае за внимание. Но ако повишите тон или крещите на кучето си, когато лае, то просто си мисли, че отговаряте на лая му. Това всъщност може да го насърчи да продължи да лае (защото е успяло да привлече вниманието ви, нали?), или ще се стресира и ще продължи да лае още по-силно. Това, което можете да направите, е следното: обърнете гръб, когато кучето ви започне да лае, за да привлече вниманието ви. В секундата, в която спре да лае, похвалете го и му дайте лакомство. 

2. Използвайте думата "тихо", за да обучите кучето си

Вместо да крещите, кажете отчетливо командата "Тихо". След това нежно хванете муцуната на кучето си и повторете. Кажете му да седне и му дайте лакомство. С много търпение, ще успеете да го научите на командата "Тихо" и ще можете да я използвате, когато искате кучето да спре да лае. 

3. Изморете кучето

Умореното кученце не е лаещо кученце. Важно е да изразходва енергията си. Когато е изразходило енергията си, няма да има възможността да лае непрестанно без причина. Имайте предвид, че някои породи имат нужда от повече физическа активност от други, така че се съобразете с нуждите на вашето куче. 

4. Забавлявайте кучето си

Прекомерният лай е само един от признаците на скука при кучетата. Други признаци включват скачане, дъвчене, копаене и причиняване на общо разрушение на дома ви. За да избегнете всичко това, трябва да забавлявате кучето си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay