Защо някои миризми могат да върнат носталгични спомени

Защо някои миризми могат да върнат носталгични спомени

Минаваш покрай пекарната и ароматът ти напомня за небрежното време, прекарано при баба ти като дете. Или може да е ароматът на парфюма на майка ти, който изведнъж усещаш в тълпата и те кара да искаш да вземеш телефона си и да й се обадиш веднага. Наистина е невероятно как миризмите могат да предизвикат най-ярките спомени и най-силните емоции, а зад това има действителна наука.

Бяхме любопитни да научим защо миризмите имат тази магическа сила да отключват нашите спомени и ето какво разбрахме:

Анатомията на мозъка е тази, която тясно свързва обонянието и паметта

Частта от мозъка, която се занимава с миризмите, се нарича обонятелна крушка. Тази структура допълнително изпраща информацията към други части на мозъка, по-специално към хипокампуса, който играе решаваща роля в създаването на нови спомени за всичко, което ни се случва. В нашия мозък обонятелната крушка и хипокампусът са разположени близо един до друг.

Обонятелната крушка също има лесен достъп до амигдалата, структурата на мозъка, която отговаря за спомените и емоционалните реакции. Разположението на обонятелната крушка до мозъчните структури, свързани със спомени и емоции, обяснява защо миризмите могат да предизвикат носталгия. Може дори да не идентифицираме конкретни миризми в определени моменти от живота, но мозъкът ни свързва тези миризми със спомени. Ако за първи път сте опитали канелено руло в дома на баба си, мозъкът ви свързва миризмата на това руло с дома на баба ви.

Вкусовете също могат да върнат спомените

Според науката вкусовете на храната, която ядем, всъщност са комбинация от вкусове (например сладки) и миризми. Ето защо носталгията може да ви удари силно, когато ядете нещо, което мозъкът ви свързва с определен период от живота ви.

Миризмите могат да ви помогнат да тренирате мозъка си

Обонянието ни е толкова тясно свързано с мозъчните ни структури, че силата на миризмата може дори да се използва за трениране на мозъка и когнитивните ни умения. Науката казва, че миришенето на различни миризми, запаметяването и идентифицирането им, може да подобри когнитивните способности, които не са свързани с миризмата, като словесна плавност (способността да се произвеждат възможно най-много думи от определена категория).

Така нареченото "обучение за миризма", което насърчава хората да миришат и запаметяват различни миризми, може да доведе до генериране на нови връзки между мозъчните клетки или укрепване на съществуващите връзки.

Кой от Вас знаеше, че миризмите имат толкова общо с нещата, които се случват в мозъка ни?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay