Защо отбелязваме Свети Валентин на 14 февруари?

Защо отбелязваме Свети Валентин на 14 февруари?
Canva

Свети Валентин е светец, който е свързан с Деня на влюбените, който се отбелязва на 14 февруари в много страни по света. Съществуват няколко легенди и истории, свързани с произхода на Свети Валентин и причината за свързването му с любовта.

Една от популярните легенди свързва Свети Валентин с това, че той бил римски свещеник през 3-ти век след Христа. По време на управлението на император Клавдий II, той издал закон, съгласно който младите мъже трябвало да се отказват от женитбата, тъй като вярвал, че неженените мъже са по-добри войници. Свети Валентин, обаче, продължавал да води църковни обреди за венчаване, нарушавайки закона.

Според друга легенда, Свети Валентин е помагал на млада дама затворничка, която е била влюбена в него, като ѝ изпращал писма в затвора, подписани с "Твой Валентин".

На 14 февруари, в деня на екзекуцията му през 269 г., Свети Валентин бил обявен за свещеник и мъченик. Този ден постепенно започнал да се асоциира с любовта и романтиката, а празнуването на Свети Валентин се разпростряло през средновековието и по-късно. В 496 г. Римската църква обявила 14 февруари за Ден на свят Валентин. Оттогава насам този ден станал символ на любовта и признателността, като хората обменяли поздравителни картички, цветя и подаръци.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay