Защо понякога ние, jenite, трябва да си позволяваме наистина да бъдем слабия пол?

Защо понякога ние, jenite, трябва да си позволяваме наистина да бъдем слабия пол?

Поради някаква причина е прието, че мъжете са силният пол, а жените- слабият. В това има известна логика, тъй като чисто физически, мъжете са по-силни, по-издръжливи и някак по-груби. Докато жените са нежни, крехки и красиви създания. Но това в никакъв случай не означава, че ние сме слаби.

Преди много години, ролите на мъжете и жените са били строго определени. Мъжът трябва да изхранва семейството, да построи дома и да върши физическата работа. А жената трябва да върши домакинската работа и да ражда и отглежда деца. На този етап обаче може да се каже, че жените не са се приемали като пълноправни хора. Не са имали право на вот, право на собственост на имущество и още много други основни човешки права са били ограничени за женския пол.

Поради тази причина се появява феминисткото движение, което се бори за равни права. Целта на феминистките е била да се постигнат равни права. Жените да спрат да бъдат считани за по-нисши и по-незначителни от мъжете и с две думи всичко да стане равно и да няма разделение на половете.

Лека-полека това се случва. Жените започват да имат право да гласуват. Получават достъп до образование. Получават правото да работят и дори да участват в политиката. Можем спокойно да кажем, че равенството е постигнато.

Но през последните десетилетия се появява една малко притеснителна тенденция. Все повече и повече жени искат да докажат, че те са по-силни от мъжете и че не се нуждаят от мъже.

На днешно време, повечето жени работят и могат да се издържат напълно сами. Във все повече и повече аспекти започваме да се справяме сами и категорично отказваме да получаваме помощ от мъжете. Сякаш се е превърнало във фикс идея да докажем, че сме силни и че не се нуждаем от никого.

Но тук идва другият проблем. Ако попитате 10 жени дали на днешно време мъжете са кавалери, 9 от тях ще отговорят "Не". Истината обаче е, че ние, jenite, сме виновни за това. Ако продължаваме да отказваме помощта на мъжете и да се борим със зъби и нокти да докажем, че ние сме по-силни, че сме независими и не се нуждаем от "някакви си мъже", за да се справяме, все по-малко мъжете ще се отнасят с нас като с "нежни и крехки създания", каквито би трябвало да сме.

Ето защо колкото и да сме силни, понякога трябва да си позволяваме да бъдем слабия пол и да позволим на мъжете да бъдат силния. Трябва да им позволим да бъдат мъже, да им позволим да се грижат за нас и да спрем да мачкаме егото им. Тогава, кавалерите и "истинските мъже" ще се завърнат.

Следващият път, когато ви се наложи да отворите буркан или да смените крушката на лампата, помолете мъжа си за помощ, без значение, че и сами можете да го свършите...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay