Защо силната химия не е гаранция за истинска любов и дълга връзка

Защо силната химия не е гаранция за истинска любов и дълга връзка

Анализ на разводите в САЩ показа, че почти половината от двойките се разделят поради нереалистични очаквания. Погрешните схващания могат да възникнат поради активната работа на хормоните в първия период на отношенията, или както казват психолозите, "периода на химията".

Този етап може да направи хората слепи и едва след време те разбират, че партньорът им не е толкова идеален, колкото са си мислели.

Ние решихме да се потопим дълбоко в психологията на взаимоотношенията и да разберем дали остава любов след изчезването на страстта.

Статистиката казва, че химията в една връзка не е любов, а страст и привличане.

По време на изследването учените помолили повече от 300 души да отговорят на въпроса какво означава химията в една връзка за тях. Резултатите говорят сами за себе си: само 9% от мъжете и жените свързват този период с "любовта". Отговори като "биологична реакция" и "взаимно желание" били дадени около 3 пъти повече.

Защо силната химия не е гаранция за истинска любов и дълга връзка

Не знаете какво всъщност изпитвате към човека

Любовта може да бъде разделена на 3 етапа: страст, привличане и привързаност, според Хелън Фишър, антрополог от университета в Рутгерс. Първата фаза, която наричаме "химия", не е нищо повече от работа на естрогена и андрогена, женски и мъжки хормони, които се основават на биологичната мотивация за репродукция.

Защо силната химия не е гаранция за истинска любов и дълга връзка

След това може да се окаже, че очакванията и на двамата партньори са били грешни

Едва по-късно, когато хормоните се успокоят, ще разберете как всъщност се чувствате един към друг. Може да решите, че партньорът ви не е толкова съвършен, колкото е изглеждал в началото. Може би вашият партньор хърка много силно през нощта или не винаги изглежда добре. Но това не означава, че трябва да станете взискателни или че положението ще стане по-лошо. 

Можете да запазите страстта по-дълго

Възможно е страстта да бъде силна, дори и след химията. Опитайте се да се държите така, сякаш това е една от първите ви срещи. Дръжте се по-често за ръце и си отделете време, което да прекарате с партньора си - трябва да е просто, но ефективно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay