Защо трябва да сваляте обувките си веднага щом се приберете

Защо трябва да сваляте обувките си веднага щом се приберете

В Япония и много други азиатски страни хората си събуват обувките, преди да влязат в къщата. Има много мръсотия, прах и бактерии, които внасяте вкъщи с обувките си, и не е чудно, че японците, една от най-здравите нации в света, предпочитат да оставят обувките си пред вратата. Но освен микробите и бактериите, има и някои други причини да се помисли за правило "без обувки в къщата".

1. Може да внесете неприятни бактерии в дома си

Дори ако обувките ви са чисто нови и изглеждат перфектно чисти, те съдържат много вредни микроби, които в крайна сметка ще попаднат върху всички повърхности, по които ходите. Изследванията показват, че около 40% от обувките могат да внесат в дома ви бактерия, наречена Clostridium difficile.

Тази бактерия предизвиква инфекции, които са резистентни към повечето лекарства и могат да доведат до диария и възпаление в стомаха. Също така може да се разпространи из къщата ви и да живее на сухи повърхности за дълго време. Също така може да бъде много трудно да се отървете от нея.

2. Микробите по обувките могат да причинят дразнене на кожата

Разходката в парка е чудесен начин да се освободите от стреса след дългия ден, но не забравяйте да се преобуете в чехлите си веднага щом влезете вкъщи. Пестицидите и други вредни химикали, използвани в паркове и тревни площи, могат да бъдат проследени в долната част на обувките ви и да предизвикат различни здравословни усложнения, включително дразнене на кожата и очите. Това е особено важно, ако имате малки деца, които прекарват много време пълзейки и играейки си на пода. 

3. Обувките ви могат да наранят краката ви

Само 28 до 37% от хората носят обувки, които наистина им пасват. И ако някога сте усещали болка в крака или подуване на стъпалото, има вероятност обувките ви да не са с правилния размер. Носенето на неподходящи обувки може да раздразни кожата на пръстите на краката ви и да причини синини и врастнали нокти на краката.

4. Ще се налага да чистите по-рядко

Носенето на чехли у дома ще поддържа краката ви по-щастливи, а подовете ви по-чисти. Мръсотията и прахът  няма да попаднат във вашата къща и няма да се налага да отделяте толкова много време за почистване на подовете. Също така няма да се притеснявате, че скъпите ви дървени подове ще бъдат надраскани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay