Играта и значението за детската психика

Детето учи уроците на живота, докато играе

Играта и значението за детската психика

Една от първите асоциации, които изникват в ума, когато чуем думата "дете", е "игра". Двете заедно вървят толкова естествено и нормално.

Освен че доставя радост, удоволствие и щастие на малчугана, играта е начин, по който то се самоутвърждава и заявява своето малко присъствие в нашия голям свят.

Играта дава възможност на мъника да влезе в различни роли, да опита и усети различни неща, да опознае емоциите си, да даде полет на въображението и фантазията си. А измислянето и спазването на правила упражнява способности, необходими в един по-късен етап за живота на големите. 

Сензомоторни игри
През първите 6 месеца детето е отдадено на изследване на някои въздействия от сетивен характер, а през деветия започва да избира за игра предмети, които издават звук или се движат. През 12-ия месец започва да следи връзката между причина и следствие и това го насочва към играчки, които му предлагат подобна възможност. През втората година започва да разбира значението на много от нещата. Осъществява се преход към символичните игри.

Символични игри
Възникват, когато детето започне да превръща физическата среда в символ. Много от тези игри възпроизвеждат света на приказните истории. В тях героите се характеризират със сила и качества, които се най-добрите в човешкия характер. Детето има малка сила в света, защото той се управлява от възрастните. В играта, като влиза в ролята на приказния герой обаче, може да наложи своята воля. Символичните игри също така му дават възможност да опознае по-добре междуличностните отношения.

Игра фантазия
Тук детето се научава как да се справя със страховете си. Може да избере като обект за пресъздаване това, от което най-много се страхува. Във фантазията си това може да се справи със страха, като си въобрази, че го е победило.

Конструктивни игри
Тези занимания дават възможност за разгръщане на детското творчество и са характерни за 5-7-годишните деца. Една добра основа за целия период на активно учене, който следва.

Играта е начинът на детето да изрази своя вътрешен свят и емоции. Помага му да да се справи с нещата, които му се случват във външния. Изразява всичко, което думите не могат. Затова като родители е добре да се вслушваме в нещата, които играта има да ни каже.

Играта и значението за детската психика

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 06.07.2012|18:04
Важното е да бъде обичано и да има кой да се занимава с него и детето ще е щастливо и развито.
9
Не е посочен 06.07.2012|10:09
Детските игрите имат важно значение за здравето,възпитанието, интелектуалното развитие на детето и въвеждането му в реалния живот. За детето играта е неговия първи урок по любов,смелост,уважение,приятелство,разбирателство.
8
Не е посочен 06.07.2012|09:17
както ги научиш,колкото по-късно седнат на компютъра,толкова повече време ще имат за другите игри,с които ние сме израснали,а те изграждат
7
Не е посочен 06.07.2012|08:43
наистина игрите са много важни за развитието на детето,не бива да ги пренебрегваме и трябва да му отделяме нужното внимание!има много майки,които не се занимават изобщо с децата си и ги оставят сами да си играят през цялото време,но за мен това не е правилно
6
Не е посочен 05.07.2012|15:21
Не играят въобще....все гледат да седнат на компютъра....
5
Не е посочен 05.07.2012|15:06
така е , сега вече няма такива игри , които да учат децата на нещо хубаво
4
Не е посочен 05.07.2012|14:58
За всяка възраст си има подходящи игри, още повече че сега в нашето време вече е изследвано всичко и е много по-лесно да се намерят необхимите игри за развитието на едно дете. Другото, което не е хубаво, че вече светът е доста по-страшен от преди и хората не са толкова отворени един към друг.
3
Не е посочен 05.07.2012|14:42
Много са важни- определено...един от най- важните факти при децата.
2
Не е посочен 05.07.2012|14:41
определено игрите спомагат за развитието на детето , за съжаление сега децата не играят много
1
Не е посочен 05.07.2012|14:17
Едва ли има по-забавен начин да се "учиш" и развиваш от играта, за това е изключително важно да отделяме достатъчно внимание и време на игрите с децата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay