Изчезнало трето око и още 13 тайни за нашите тела

Хората са кутия, пълна с изненади

Изчезнало трето око и още 13 тайни за нашите тела

Няма нищо по-изумително от човешкото тяло и ние можем да го докажем. Всъщност сме направени от звезди, имаме собствено сияние - или биолуминесценция и дори сме имали невероятно трето око. Дори най-добрите научни филми не биха могли да направят същества, толкова вълшебни като нас.

Ще ви представим някои невероятни човешки черти, за които повечето от нас не знаят

1. Хората са имали трето око в миналото

Проучване разкри, че предците ни всъщност са имали трето око, или както науката го нарича, епифизно око. Използвано е за терморегулация и неговата загуба ни помогнала да преминем от "хладнокръвен” към "топлокръвен” вид.

2. Носът ни става по-горещ, когато лъжем

Ефектът на Пинокио е реален, но вместо да расте, носът ни става по-горещ, когато лъжем. Всеки път, когато се правят умствени усилия, част от мозъка ни се активира, променяйки температурата около носа и във вътрешните ъгли на очите ни.

3. Имаме естествен блясък

Не можем да го видим, но хората имат своя собствена биолуминесценция. Изследователите установили, че човешкото тяло свети през деня, като най-ярки са областите на челото, шията и бузите. Това се случва, защото дишането на клетките води до свободни радикали, които в комбинация със свободно плаващи липиди и протеини във въздуха създават фотон - или с други думи, проблясък.

4. Някои хора се раждат с опашки

Въпреки че е рядко, някои хора могат да се родят с опашка. Това е следствие от гръбначния дисрафизъм и, различно от нашите кучешки приятели, не можем да я местим. Често се отстранява хирургично, когато човекът е още дете.

5. Ноктите растат по различен начин на двете ръце

Тъй като използвате доминиращата си ръка повече, това означава, че ноктите на тази ръка растат по-бързо отколкото на другата. Мозъкът изпраща повече кръв и хранителни вещества към вашата доминираща ръка, което може да ускори растежа на ноктите.

6. Пръстовите отпечатъци могат да се регенерират

Ако нараните пръстите си или работите с груби материали всеки ден, вероятно пръстовите ви отпечатъци могат да изчезнат. Но не се притеснявайте: те имат силата да се регенерират доста бързо.

7. Можем да имаме сини рождени белези

Рождените белези могат да имат 9 различни цвята, включително синьо. Те се наричат монголски петна и обикновено се наблюдават в долната част на гърба на децата, като изчезват, когато навършат 3 или 4 години.

8. Хората преди са имали нитатираща мембрана

Нитатиращата мембрана е прозрачен трети клепач, който често се среща при риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници и някога е била част от телата на нашите предци. Сега тя еволюира в розовата тъкан отстрани на очите ни, наречена plica semilunaris.

9. Косата може да расте по-бързо, когато пътувате със самолет

Високото атмосферно налягане, когато пътуваме със самолет или когато се гмуркаме под вода, може да накара косата ви да расте по-бързо. Всъщност изследователите сега обмислят използването на атмосферна плазма за лечение на плешивост и алопеция в бъдеще.

10. 25% от костите на възрастен са в краката 

Малка част от тялото ни, но с голямо значение, краката ни съдържат по 26 кости и повече от 100 мускула, сухожилия и връзки. Дори и най-малката кост на стъпалото ви е отговорна за осигуряването на сила, стабилност и баланс.

11. Бебетата могат да дишат и преглъщат едновременно

Като възрастни, ако преглъщаме и дишаме едновременно, има шанс да се задавим. Но за бебета на възраст до 3 месеца това не се случва. Бебешкият ларинкс стои високо в носната кухина и с напредването на възрастта той пада по-надолу в гърлото.

12. Стомахът ни също се зачервява, когато се изчервяваме

Когато се изчервяваме, адреналинът се отделя в телата ни, повишавайки кръвното ни налягане. Тъй като стомахът ни има обширна капилярна мрежа, зачервяването от голямото количество кръв може да се види не само по бузите, но и в стомаха ни.

13. Бебетата имат повече кости, отколкото възрастните

Бебетата се раждат с 300 кости, докато възрастните имат 206. Бебетата имат повече хрущяли и "меки пространства" в телата си, които с израстването ще се трансформират в кости. Тези пространства позволяват на костите да се слеят и затова губим 94 от тях в зряла възраст.

14. Създадени сме от звезден прах на милиарди години

Свръхновите са отговорни за създаването на планети, но също така и за създаването на почти всички елементи, намиращи се в човешкото тяло, като кислород, въглерод и водород. Така че следващия път, когато се наречете звезда, това е научно правилно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay