Интересни факти за бременността при различните животни

Интересни факти за бременността при различните животни

В животинското царство някои родители отиват в ада и обратно, когато става въпрос за създаване на тяхното потомство. Животните имат много различни начини за раждане. В зависимост от вида, потомството може да тежи тонове или дори да идва от мъжкия. Има видове, при които майката дори има период на бременност повече от 3 години! Да, тя е бременна 3 години...

Тези примери показват, че майките и бащите на тази Земя заслужават най-голямото признание...

1. Киви 

Кивито е една от най-странните птици. Едно забележително нещо е, че мъжките и женските са склонни да бъдат свързани цял живот, така че се казва, че са моногамни. Друга особеност е пропорцията между теглото на яйцето и тялото на женската. Средно едно яйце на киви е 15% от телесното тегло на женската, но може да достигне до 20%. Колкото и да е странно, мъжкият отговаря за инкубацията на яйцето, а не женската. За съжаление този пухкав приятел е на ръба на изчезването.

2. Платипусите

Платипусът е  един от малкото бозайници, които имат способността да снасят яйца. След период на бременност от около 28 дни, женската изкопава дупка и ги снася там. След това тя ги инкубира в продължение на 10 дни, докато счупят черупката. След това малките се хранят с млякото на майка си за около 3 или 4 месеца, преди да напуснат дупката в търсене на храна.

3. Жирафи

След 15 месеца, което е нормалният период на бременност за този вид, женските жирафи раждат в изправено положение. Поради това новородените трябва да изтърпят сериозно падане по време на раждането си. След по-малко от половин час те би трябвало да могат да се изправят и след около 10 часа те тичат заедно с майките си.

4. Гърбави китове

Възрастният гърбат кит тежи средно 40 тона. Периодът на бременност на този вид е около 11 месеца, а малките се раждат с дължина до 4 метра и тегло до 1,5 тона. Веднага след раждането китовете са в състояние да плуват.

5. Суринамска жаба

Суринамската жаба е земноводно, което живее в джунглите на Южна Америка. За да се размножават, мъжките жаби отлагат оплодени яйца на гърба на женската. След известно време кожата на женската нараства около тях, за да ги покрие. Малките се развиват за период от 4 месеца и когато най-накрая се излюпят от гърба на женската, те всъщност са напълно оформени жаби.

6. Морски кончета

Морските кончета са моногамни и двойките са склонни да остават заедно за цял живот. Това уникално животно е един от малкото видове, при които мъжкият отговаря за инкубацията на яйцата, докато се излюпят. По време на чифтосването женските ги депонират в коремна торбичка, държана от мъжките. По-късно мъжките оплождат и инкубират яйцата и раждат много малки морски кончета. Така че, когато видите "бременно" морско конче, това означава, че е мъжко.

7. Кенгуру

Всички знаем, че женските кенгурута имат торбичка на корема, образувана от гънка на кожата. Тази торбичка е предназначена да им помогне да завършат формирането на своите бебета. Новородените са с дължина приблизително един инч, така че са доста малки и уязвими. Те се хранят с майчиното мляко през първите месеци. Около четвъртия месец те излизат от торбичката, за да правят малки пътувания и да ядат трева. И когато навършат 10 месеца, те са достатъчно зрели, за да напуснат комфорта на торбичката завинаги.

8. Цихлиди

Цихлидите са едно от най-големите семейства гръбначни риби в света. Много от техните видове държат яйцата си в устата си, за да гарантират, че имат по-голям шанс за оцеляване. Процесът протича горе-долу по следния начин: когато им е време да се чифтосват, женската снася яйцата и ги събира с уста. След това мъжките ги оплождат и инкубацията продължава приблизително 7 дни. През това време, тъй като бъдещата майка има пълна уста с яйца, тя не може да се храни, докато бебетата не се родят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay