Как да използваме етерични масла в ежедневието си

Как да използваме етерични масла в ежедневието си

Ароматерапевтичният масаж в спа център е един от възможно най-приятните варианти за завършек на тежък и изтощителен ден.

Но ако нямате възможност, време или желание да посетите професионален масажист, възползвайте се от силата на ароматерапията в домашни условия. Необходими са ви няколко свещи, етерични масла и най-вече масло за разреждане.

Тайната на ароматерапията, разбира се, е в етеричните масла. Те ускоряват отделянето на отпадъчни вещества и мъртви клетки, както и регенерирането на нови здрави клетки.

Една от причините етеричните масла да са толкова ефикасни за лечението на кожни проблеми е, че се абсорбират лесно и проникват до най-дълбоките нива на дермиса.

Естественото затопляне при масаж отваря порите, като по този начин помага за проникването на есенциите.

Когато вдишвате определен аромат, той изпраща послания до мозъка, който реагира, освобождавайки химически вещества.

Те отпускат или стимулират тялото. Когато се използват локално по време на масаж или в ароматерапевтична вана, молекулите в етеричните масла преминават през кожата, насочват се към кръвоносната система и стигат до места, където са нужни, за да започнат да действат.

Някои масла може да са доста силни, затова е желателно много от тях да се избягват по време на бременност или при високо кръвно налягане.

Как се използват етеричните масла?

1. Капнете 1-2 капки върху носна кърпичка и вдишайте.

2. Запалете ароматични свещи или поставете етеричните масла в специален дифузер, ароматерапевтична лампа или в диск около крушката (метален диск с улей, в който се сипва маслото и нагрявайки се от светещата крушка, изпуска аромат).

3. Потопете се в ароматерапевтична вана. От 4 до 6 капки етерично масло са напълно достатъчни, но ги разтворете в малко мляко или водка (използването на масла направо върху кожата може да причини възпаление, а някои са противопоказни).

4. Направете си инхалация. Капнете 2 капки етерично масло в съд с вряща вода, завийте главата си с кърпа и вдишвайте няколко минути.

5. Направете си сами (или някой друг да ви направи) масаж на цялото тяло. Ще са ви нужни около 6 капки етерично масло, смесено с 4 чаени лъжички (около 20 мл) основно масло за разреждане, като масло от гроздови семки, сладък бадем, соя, прасковени или кайсиеви ядки.

Ароматерапия за хубава кожа

Ако кожата ви е суха, добавете към ваната етерично масло от кедър, роза, здравец или сандалово дърво. Може да си направите и инхалация с тези масла. Лайката и палисандровото дърво са подходящи за чувствителна кожа.

Маслото от чаено дърво има прекрасни антисептични и антибактериални свойства. То е единственото от етеричните масла, което може да се употребява, без да е разредено. Носете го в чантата си и го нанасяйте с чист пръст или с парче памук, когато се появят пъпки.

Ароматерапия срещу целулит

Маслото от кедрово дърво ускорява лимфния дренаж, така че е полезно при задържане на вода. Освен това стимулира топенето на мазнините.

Кипарисът е друг полезен регулатор на течности, а здравецът ускорява кръвообращението. Капнете няколко капки във ваната или разредете с основно масло и направете минимасаж на корема, ханша и бедрата.

Ароматерапия за жизнена и блестяща коса

Контролирайте омазняването чрез ароматерапия. Подходящи за това са етеричните масла от градински чай, лимон, чаено дърво и кипарис.

Добавете капка към малко основно масло за разреждане, втрийте го в косата и изплакнете. Овлажнете сухата коса с 1-2 капки лайка, лавандула или розмарин, разредени в основно масло. Втрийте сместа в косата, оставете да престои една нощ и на сутринта изплакнете.

Ароматерапия за пълноценен сън

Етеричните масла от портокал, кипарис, жасмин, лавандула, мирта, роза и иланг-иланг помагат за отпускане и по-пълноценен сън. Капнете няколко капки от тях във ваната или ги поставете в ароматерапевтична лампа в спалнята си, когато сте готови да си легнете (не забравяйте обаче да я изгасите преди да заспите).

 

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay