Как да използваме етерични масла в почистването

Как да използваме етерични масла в почистването

Етеричните масла са известни с изключителните си аромати и други безценни качества. Редица експерти ни съветват например да слагаме по една или две капки масло от лавандула на възглавницата, ако не можем да заспим вечер.

Употребата на етеричните масла обаче е много по-голяма и се простира далеч извън това. Така например, бихте могли идеално да включите някои от тях в почистването на вашите домове. Всъщност тези концентрирани течности със силен аромат могат да направят много повече от това да придадат приятен аромат.

Прибавени към различни почистващи препарати, етеричните масла имат почистващо и дезинфекциращо действие, освен това те помагат в отстраняването на петната. И забележете – правят всичко това без никаква химия!

Етеричните масла притежават 100% натурален аромат и са антибактериални. Разбира се, що се отнася до почистването, някои са по-ефективни от други. Тук ще откриете три вида етерични масла, които не само ще придадат прекрасен аромат на вашите почистващи препарати, но и ще подсилят техните почистващи качества.

Етерично масло от лимон

Извлечено от студено пресована кора от лимон, етеричното масло от лимон има много освежаващ и ухаещ на чистота аромат. Прибавете няколко капки в препарата, с който почиствате своя дом. Така уханието на цитрус ще се разнесе навсякъде.

Най-хубавото от всичко е, че този аромат ще е напълно естествен, без да има химически произход. Лимоновото етерично масло има много силни качества при изчистването и отстраняването на петна.
Ако добавите няколко капки към кофата с вода когато почиствате пода, стаята ви ще блесне и ще ухае страхотно. Можете да добавите няколко капки и за избелване на бяло пране.

Етерично масло от мента

Със своя изключително силен и без конкуренция по отношение на свежестта аромат, етеричното масло от мента може да придаде изключително свежо ухание на вашия дом. Освен това то притежава и редица антибактериални качества.

Поставете няколко капки в препарата за почистване и почистете местата, които се нуждаят от най-сериозно внимание по отношение на антибактериалната хигиена. такива могат да са кухнята, банята, тоалетната и други.
Интересно е, че етеричното масло от мента дразни и отблъсква много насекоми. Ако желаете да го смесите с други аромати, не се притеснявайте да го сторите. Отлична комбинация се получава с лавандула, евкалипт и други.

Етерично масло от чаено дърво


Етеричното масло от чаено дърво притежава много силни антибактериални, антисептични и противогъбични качества. То е изключително ефикасно в борбата с мухала и плесените. Освен това може да добави приятен и нежен аромат с лечебно въздействие към почистващите продукти.

Можете да добавите няколко капки към кофата със сапунена вода преди да започнете да почиствате пода. Това ще придаде траен аромат на почистващата течност, а уханието на чаеното дърво ще остане много след почистването.

Ето как да почистите всяка стая от дома си:

Някои етерични масла имат свойството да бъдат дезинфектанти. За тази цел ще ви послужат масло от чаено дърво и масло от евкалипт. Маслото от чаено дърво може да добавите към препаратите за миене на съдове и праха за пране, а маслото от евкалипт, добавено в праха за пране, ефективно се бори с акарите в спалното бельо.

Друг приятен аромат, който не само ще направи дома ви приятно ухаещ, но и чист, е този на портокал. Маслото от сладък портокал е подходящо за арома лампи и ефективно за почистване на повърхности.

Лавандулата се изполва в народната медицина от векове, а няколко капки от маслото от растението ще внесат нежен аромат в дома ви. Подходящо е и за ароматизирането на гардероби и чекмеджета. Добавете етерично масло от лавандула в препарата за миене на подове и ще усетите благотворното му въздействие.

Ако ароматът на сладък портокал не ви харесва или търсите негова алтернатива за разнообразие, можете да използвате етерично масло от лимон или от бор. Маслото от лимон има свойството да почиства добре повърхности, особено дървени. Можете да го съчетаете с няколко капки зехтин – мебелите ви не само ще станат чисти, но ухаещи добре и блестящи.

Да преминем към спалнята. Някои етерични масла въздействат успокояващо и релаксиращо. Ако искате да си осигурите спокоен и пълноценен сън, заложете на портокал, кипарис, жасмин, лавандула, мирта, роза, иланг-иланг, лайка, лимонова трева и сандалово дърво.

Само няколко капки от тези етерични масла ще ароматизират спалнята ви за дни напред. Една от възможностите е да капнете масло в арома лампа или пък върху памуче, поставено в чинийка.

Подходящи етерични масла за друго помещение в дома – банята, са тези от босилек, лайм, лимон, мента, бергамот и здравец. Можете да капнете няколко капки върху памуче и да го сложите на място, което не се забелязва. Ароматът ще се запази в продължение на няколко дни.

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay