Как да помогнем на детето да не се страхува от тъмното

Няколко трика

Как да помогнем на детето да не се страхува от тъмното

Децата между 2 и 5-годишна възраст се боят от тъмното. Затова и не искат да остават сами, когато угасне лампата и се молят да спят при вас. В този период започват и кошмарите им, тъй като те имат развинтено въображение и пренасят страховете си в съня. Ние ще Ви дадем съвети как да успокоите детето и да го накарате да преодолее този страх.

Избягвайте пълната тъмнина

Щом детето има страх от тъмното, то нека не е напълно тъмно. Можете да светнете малки нощни лампички и да направите светлината приглушена. По този начин в стаята няма да е пълен мрак и детето ще се чувства малко по-спокойно.

Предразположете го да сподели

На детето му трябва малко, за да започне да ви казва как в чекмеджетата, гардероба и под леглото се крият вещици, таласъми и какви ли не други митични и страшни създания и се появяват, когато стане тъмно. Не бива да се смеете на детското въображение. Адекватната реакция е да изслушате детето и да поровите в шкафовете и да покажете на детето, че там няма нищо. ако то продължава да не вярва и да твърди, че лошите таласъми се появяват, щом стане тъмно в стаята, му предложете да останете за малко в стаята. Изгасете лампата, скрийте се и почакайте известно време. След като караконджоли не се появят, можете спокойно да излезете от стаята. Детето ви вече ще знае, че няма от какво да се страхува.

Ако все пак детето ви има колебания, кажете му, че оставате на негово разположение

Ако лошите дойдат, вие веднага ще се притечете и ще им дадете да разберат.

И като последен съвет.. прочетете му приказка с позитивно послание

Тя ще успокои детето и то ще заспи по-лесно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay