Как да помогнете на детето си да се справи със страха от тъмното

Как да помогнете на детето си да се справи със страха от тъмното

Проучване, в което са анкетирани 122 души, установи, че 54% са изброили тъмното сред първите си 5 страхове. Така че, ако възрастните имат този страх, нищо чудно, че децата надграждат върху него и си представят чудовища под леглото си и виждат страшни сенки. И докато много деца в крайна сметка просто го израстват, все още има начини да им помогнете да се отърват от този страх по-рано. 

Ето как: 

1. Слушайте детето си

Приемете страха на детето си сериозно и го изслушвайте. Не го отхвърляйте, като просто проверите под леглото му и кажете, че там няма чудовища. Това всъщност може да влоши нещата, защото може да покажете на детето, че вярвате, че тези чудовища могат да бъдат истински.

Попитайте го какво точно го кара да се чувства уплашено и покажете, че разбирате страховете му, но че не е задължително да ги споделяте. И накрая, уверете го, че е в безопасност и че ще бъдете до него, ако отново се почувства уплашено.

2. Хвалете детето си

Изследванията показват, че положителните твърдения могат да променят начина ни на мислене. Това означава, че ако си кажете нещо положително, може да започнете да вярвате в него. Може да ви помогне, ако кажете на детето си, че е смело, и го похвалите, че е изправено пред страха си от тъмнината. Тези положителни думи от вас може да му помогнат наистина да повярва, че може да преодолее страха си, било то чудовища под леглото или страшна сянка.

3. Забавлявайте се с нощни лампи

Има много креативни нощни лампички, които могат да помогнат на детето ви да се отпусне и да се почувства в безопасност. Например има нощни лампи във формата на животни, звездни прожектори и други интересни варианти, които можете да поставите в стаята на детето си или из къщата си, ако трябва да отиде до тоалетната посред нощ. Друго нещо, за което трябва да сте наясно, е, че яркостта на тези джаджи може да попречи на съня.

4. Превърнете тъмната стая в място за игри

Детето ви може да възприема тъмнината като нещо страшно и опасно, но можете да промените начина, по който вижда стаята си и как се чувства, когато е тъмно. Например можете да направите куклено представление със сенки, парти със светещи пръчки и гривни или да носите тениски с щампи, които светят в тъмното. Тогава те ще се научат да свързват тъмнината с нещо, което може да бъде забавно и приятно.

5. Опитайте този 10-секунден трик

Причината детето ви да се страхува от тъмнината всъщност може да не се основава на страха от самата тъмнина, а на прехода към нея. Когато изведнъж изключите светлината, очите ви ослепяват за няколко секунди, защото трябва да се приспособят. И това са секундите, когато детето ви може да започне да се чувства уплашено.

Има един трик, с който можете да опитате да помогнете на детето си да се адаптира по-лесно към тъмнината. Помолете го да затвори очи, докато лампите все още светят. След това ги изключете, сложете ръце върху очите на детето си и го помолете да брои до 10 с вас. След като приключите, помолете го да си отвори очите. Сега, когато го направи, стаята няма да се усеща толкова тъмна, колкото преди, особено с нощна лампа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay