Как да разберете дали бижутата ви са истински или фалшификати

Как да разберете дали бижутата ви са истински или фалшификати

Напоследък фалшивите бижута са навсякъде и фалшификатите изглеждат все по-реални. Според проучванията, около 80% от жените нямат нищо против да носят фалшиви бижута, тъй като изглеждат също толкова добре, колкото истинските, но са на много по-ниски цени. Ако не сте от тези жени и не харесвате фалшификатите, можете да направите няколко бързи теста, за да разберете дали бижутата ви са истински. 

1. Тест с огън

Има метод за определяне дали диамантът е истински или фалшив - използвайте запалка, дръжте диаманта в огъня около 30 до 40 секунди, преди да го пуснете в студена вода. Ако остане същият, това е истински диамант, но ако се счупи, вероятно е фалшив.

2. Издишайте върху диаманта

Друг начин да откриете фалшив диамант е да издишате въздух в него. Издишайте топъл въздух върху диаманта. На повърхността на диаманта ще се образува леко замъгляване. Ако изчезне веднага, вашият диамант е истински. Ако изчезне по-бавно, вероятно камъкът е фалшив.

3. Поставете своя диамант/опал под UV светлина

UV светлините се използват за тестване както на диаманти, така и на опали. Когато поставяте истински диамант под UV светлината, трябва да видите синьо сияние, но не всички светят под UV светлината, така че можете да проверите с други методи. Ако поставите истински опал под UV светлина, ще забележите, че камъкът свети.

4. Вземете метален предмет и се опитайте да надраскате повърхността на вашия нефрит

Нефритът е камък, който често се използва в китайската култура и е много привлекателен и красив. Но поради голямото търсене вече лесно можете да намерите много фалшиви версии на нефрита. Едно нещо, което трябва да знаете е, че истинският е много твърд и не се надрасква лесно. Така че, за да сте сигурни, че е истински, вземете метален предмет и се опитайте да направите драскотини по повърхността на нефрита. Ако видите белези върху него, значи нефритът не е истински.

5. Пуснете своето злато/диамант в чаша вода

Истинският диамант има висока плътност, както и истинското злато. Така че, ако искате да проверите, вземете чаша вода и поставете своя диамант или златен предмет във водата. Ако са истински, те ще потънат на дъното, но ако вашето бижу плува, значи е фалшиво. 

6. Потърсете печат с 925, 900 или 800 на сребърните бижута

Когато имате сребърен предмет в ръцете си, трябва да потърсите маркировка или печат върху него. Международните продавачи на сребро го маркират с 925, 900 или 800. Тези числа показват нивото на чистота на среброто. Чистото сребро има чистота от 92,5% или по-висока.

7. Използвайте силен магнит, за да привлечете вашето злато/сребро

Златото и среброто не са магнитни, но другите метали са. За да видите дали вашите златни/сребърни бижута са истински, проверете дали реагират на магнит. Ако се движат по магнита, не са направени от чисто злато или сребро.

8. Проверете дали можете да откриете миризмата на сяра или някаква метална миризма върху сребърните бижута

Ако имате сребърен предмет пред вас, опитайте се първо да го помиришете. Това, което трябва да знаете, е, че среброто е без мирис, така че не трябва да усещате забележима миризма. Всяка миризма на сяра или други метали показва, че артикулът не е направен от чисто сребро.

9. Внимателно разтрийте перлите в зъбите си

Истинските перли имат несъвършенства, така че колиетата не са с еднакви и идеално гладки перли. Освен това, ако вземете фалшива перла и я разтриете в зъба си, ще усетите, че е гладка, сякаш е от пластмаса или сребро.

10. Изсипете няколко капки оцет върху златните си бижута

За да прецените дали вашият артикул е от истинско злато или не, можете да го полеете с няколко капки оцет и да изчакате. Ако капките променят цвета на бижуто, значи това не е истинско злато. Но ако бижуто е непокътнато и блести още по-ярко, то е истинско, защото златото не се влияе от оцета.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay