Как да разберете дали сте лош слушател?

Как да разберете дали сте лош слушател?
Pexels

Повечето от нас обичат да се мислят за достойни слушатели, но реалността е, че всички можем да се подхлъзнем от време на време - особено когато сме в спор.

И така, как можете да разберете дали сте лош слушател в разгорещен разговор?

Големият знак, че не слушате добре.

Добрият слушател е в състояние да бъде напълно присъстващ и фокусиран, докато другият говори. Можем да присъстваме, като слушаме и устояваме на изкушението да тълкуваме, предполагаме, прогнозираме или измисляме отговор, докато човекът все още говори.

Можете да разберете, че всъщност не слушате другия човек, ако, докато той говори, вие също мислите какво искате да кажете в отговор. Ако в главата си анализирате думите им, докато те все още говорят - или по-лошо, опитвате се да ги прекъснете, за да вмъкнете свои собствени коментари - това е голям знак, че не слушате добре.

Защо? Тъй като вашият фокус всъщност е върху това да изложите собствената си гледна точка (или да докажете, че гледната ви точка е правилна, или да докажете, че гледната точка на партньора ви е грешна), вместо всъщност да разберете какво ви се казва и да се уверите, че говорещият се чувства разбран – най-големите белези на добрия слушател.

За да разберете дали наистина разбирате гледната точка на партньора си, ви предлагаме да опитате да повторите това, което сте чули, веднага след като той приключи да говори. Ако не можете да повторите какво са казали точно, значи всъщност не сте слушали. 

Друг страхотен тест за вас: След напрегнат разговор или спор с вашия партньор (или който и да е), вижте дали можете точно да обясните неговата гледна точка на друг човек - важното е, без вашата преценка, тълкуване или мнения да бъдат вмъкнати в него. Защо бяха разстроени? Какво всъщност казаха те в отговор на конкретни неща, които повдигнахте?

Ако не можете наистина да представите тяхната страна на разговора, това е ясен знак, че наистина не сте разбрали или интернализирали това, което са казали.

Как да бъдем по-добър слушател.

Ако сте правили някое от изброените преди, не се самокритикувайте – всички ние не успяваме да слушаме добре от време на време и това е още по-вероятно, когато сме разстроени и не се чувстваме чути.

Това е съвсем нормално човешко нещо. Ако случаят е такъв, поемете отговорност за това и вижте какво да направите.

Продължавайки напред, съсредоточете се върху това да присъствате напълно, докато другият човек говори. Това може да означава физическо преместване на тела едно срещу друго или осъществяване на зрителен контакт.

Ако забележите, че умът ви се насочва към това как се чувствате относно казаното или какво искате да кажете след това, внимателно насочете вниманието си обратно към говорещия. 

Слушането може също да означава да зададете на някого допълнителен въпрос или да повторите това, което сте чули, за да видите дали разбирате.

Ако, докато някой говори, вие активно мислите какво ще кажете след това, може да чувате човека пред вас, но не го слушате.

Слушането е активен процес и не е нещо, което можете да правите, докато мислено изпълнявате няколко задачи. Ако искате да бъдете по-добър слушател, изчистете ума си, докато някой ви говори, и насочете пълния си фокус върху опитите да интернализирате неговата гледна точка и чувства. 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay