Как естествено да пречистите въздуха вкъщи

Как естествено да пречистите въздуха вкъщи

Знаете ли, че въздухът във вашия дом всъщност е два до пет пъти по-замърсен и токсичен от въздуха, който дишате навън? Страшно е наистина. Ходим на редовни медицински прегледи, пием хапчета ежедневно, страхуваме се от алергии, но пренебрегваме нещо основно – качеството на въздуха в нашия дом. Всичко, от матраците, на които спим, до пижамата на нашите деца, може да съдържа вредни химикали и токсини. Вдишването на токсични газове може да причини обриви, кашлица, дразнене в очите, както и симптоми на астма.

Дишането на чист въздух трябва да ни бъде приоритет, затова ви представяме как естествено да пречистите въздуха в дома си.

Увеличете вентилацията. В домовете с добра вентилация нивата на влага са нищожни. Но не, не ви молим да отворите прозореца и да позволите на всички токсини от околната среда да влязат в жилището ви. Вместо това монтирайте отвори, благодарение на които въздухът ще се пречиства и ще циркулира. Алтернатива е и да ползвате изпускателни вентилатори, които помагат за пренасянето на замърсителите навън. Направете точка за проветряване на кухнята, тъй като готвенето може да бъде основен източник на замърсяване на въздуха в закрити помещения, особено ако имате газова печка.

Ако обичате да пълните дома си с ароматни свещи, избягвайте парафиновите, които са получени от петрол и освобождават бензин, толуен и сажди във въздуха. Тъй като тези свещи причиняват повече вреда, отколкото полза, изберете свещи от пчелен восък, които йонизират въздуха и неутрализират токсичните съединения и други замърсители. Освен че подобряват качеството на въздуха във вашия дом, те горят по-бавно, така че не е необходимо често да купувате нови. Всъщност чистият восък гори почти без дим и аромат. Те са полезни за асматици.

Лампите от сол са склонни да намаляват токсините, патогените и алергените, като издърпват водната пара от въздуха. Хималайската розова сол е естествен йонен пречиствател, който неутрализира токсините от околната среда. Можете да оставите лампата включена и през нощта, тъй като естественият оранжев блясък не нарушава хармонията на съня. Тези лампи работят и когато са изключени.

Активният въглен също работи. Той е без мирис и е силно абсорбиращ. Най-добрите растения за филтриране на токсините от въздуха саспатифилумът, който предпочита умерена слънчева светлина, както и бамбуковата палма, която е адаптивна, но обича косвена светлина.  Хризантемата вирее най-добре на ярка слънчева светлина. Друго стайно растение, което помага за пречистването на въздуха е обикновеният бръшлян, който може да бъде поставян в помещения с компютри, принтери, факс машини и др. Папратът също расте лесно на ярка светлина и е най-добре да бъде поставен във висящи кашпи. Зелената лилия е най-подходяща за кухни, в които се готви на газови печки, тъй като помага за контрола на въглеродния окис и ксилола.

В присъствието на етерични масла, като канела, риган, розмарин, мащерка, грейпфрут, лимон, карамфил, чаено дърво – вирусите, гъбичките и дори плесента не могат да оцелеят. Примерна антисептична смес може да съдържа борови иглички, канела, мащерка, лимон и евкалипт. Може да добавяте етеричните масла в сапуни или перилни препарати, за да вдишвате по-свеж и чист въздух.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay