Как от жени се превърнахме в "менструатoри" и "собственици на вулва"

Как от жени се превърнахме в "менструатoри" и "собственици на вулва"
Pexels

В качеството си на лайфстайл медия се стараем да предлагаме интересна и качествена информация всеки ден. В стремежа си да ви радваме с разнообразно съдържание често се допитваме както до своя личен опит, така и до достоверни и проверени източници, от които черпим идеи. Както ни се иска да бъдем обективни, така и имаме желание да сме достатъчно разбиращи и при нас всеки да открие по нещо, което отговаря на неговата същност като личност.

Напоследък обаче наблюдаваме една тенденция, която е доста противоречива и предизвикваща спорове. Все по-малко западни лайфстайл медии употребяват определението "жена" в своите материали. Алтернативните наименования варират в зависимост от темата на публикацията. Понякога сме менструатори, друг път сме бременни/раждащи хора, а отскоро срещаме и определението "собственик на вулва". Но все по-рядко - просто жена.

Донякъде разбираме каква е причината за това - в днешно време, когато идеята за половете е размита, има много хора, които не попадат в общоприетите полови рамки. И това е явление, което ние уважаваме и смятаме, че всеки трябва да има правото и свободата да бъде точно такъв, какъвто се самоопределя.

Но от друга страна вярваме, че подобни определения донякъде обезличават. А какво казват хората?

Срещаме и двете гледни точки. Докато една част коментиращите подкрепят идеята за тези наименования, то други са твърдо против. Казват, че не всеки човек с женски полови органи може да бъде определен като жена. И това действително е така при хората, които са родени с едни полови белези, но се чувстват и самоопределят като противоположния пол. Друг техен аргумент е, че не всеки, който може да забременее и роди е жена - тук пък става дума за транс мъжете, които са претърпели частична трансформация от жени в мъже и все още разполагат с репродуктивните си органи. Точно тук се получава това несъответствие, при което тези хора не биха искали да бъдат определяни като жени, въпреки, че от физическа гледна точка полът им е женски. Други потребители обаче осъждат подобни определения и ги смятат за безумни.

И така... в един момент може би и името на нашата медия би се оказало полинекоректно и ще трябва да го сменяме.

Какво е вашето мнение по темата. Трябва ли да променим наименованията и определенията един към друг само, за да сме сигурни, че няма да засегнем никого или просто да продължим по старому, пък всеки да ни разбира, както сметне за добре?

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay