Как отбелязват Свети Валентин по света?

Как отбелязват Свети Валентин по света?

Идва това време от годината, в което ставаме по-романтични, по-изобретателни и се сещаме да обърнем повече внимание на половинката си.  

Празникът на любовта е свързан с много интересни традиции и обичаи, които се спазват на различни места по света и всички искат да кажат едно - "Обичам те".

Макар и в наши дни "Денят на влюбените” да добива по-голяма популярност, името му идва от християнски мъченик, наречен Валентин, живял през 3 век. Празникът, възникнал в Южна Америка, след 90-те години на 20 век, добива известност и на други места по света.

Все повече хора търсят интересен и запомнящ се начин да се обяснят в любов, а някои подхождат по-нестандартно, като демонстрират любовта си с размяна на дървени лъжици и пресовани цветя.

Нека погледнем как празнуват Свети Валентин по света:

Въпреки че Денят на влюбените е сравнително нов празник в Дания (отбелязва се от началото на 90-те години на миналия век), страната празнува празника по свой начин. Вместо рози, влюбените си подаряват кокичета.

С репутация на една от най-романтичните дестинации в света, не е чудно, че Франция отдавна празнува Свети Валентин като Ден на влюбените.

Говори се, че първата картичка за Свети Валентин се появява във Франция, когато Чарлз (херцог на Орлеан) изпраща любовни писма на съпругата си, докато е затворен в Лондонската кула през 1415 г. Днес картичките за Деня на влюбените остават популярна традиция във Франция и по света.

Интересна и нестандартна традиция, която спазват французите е засаждане на "любовно дърво”, което ще расте и цъфти, както тяхната любов.

Въпреки, че празникът на любовта е много нежен, красив и запомнящ се ден, много хора го отричат. Техен основен довод е, че човек не трябва да показва любовта и уважението си само един ден в годината. Затова в Южна Корея двойките празнуват Свети Валентин на 14-ти всеки месец! Например през май е Денят на розата, през юни е Денят на целувката, а през декември- на прегръдката.

Няма да намерите уелсец, който празнува Свети Валентин - вместо това в Уелс отбелязват Свети Дуинвен - уелския покровител на влюбените (на 25 януари).

Един традиционен романтичен уелски подарък е лъжицата. Още през 17 век мъжете от Уелс са изработвали дървени лъжици като знак за обич към половинките си. Те гравирали подкови, носещи късмет, колела - символизиращи опора и ключове, които символизират пътя към сърцето.

Днес любовните лъжици се разменят и за празненства като сватби, годишнини и раждане на дете.

В Аржентина не само празнуват Свети Валентин, но му посвещават цяла седмица през юли, която наричат "Сладка седмица"! По традиция, аржентинците си разменят целувки срещу сладкиши. Какъв по-добър начин да споделиш сладостта на празника!

Еквивалентът на Деня на влюбените в Китай е Qixi, или фестивалът на седмата нощ, който се пада на седмия ден от седмия лунен месец всяка година.

По време на Qixi младите жени приготвят плата с пъпеш и други плодове с надеждата да намерят добър съпруг. Двойките също се отправят към храмове, за да се помолят за щастие и просперитет.

Кога да се ожениш, ако не на Деня на влюбените? Филипините са известни с масовите сватби на този ден. Много пъти тържествата са спонсорирани от правителството.

В Италия също има обичай годежите да се правят точно на този ден. Италианците обсипват трапезите си със сладки и бонбони под формата на сърца, тъй като празникът там е особено почитан и има вековна история.

Как отбелязват Свети Валентин по света?

В България има 2 начина да отбележиш 14 февруари- като Денят на влюбените или да полееш Трифон Зарезан. Можете да изразите чувствата си по хиляди начини – с цветя, вечеря, бижу - но нищо не казва по-силно "Обичам те" от нещо сладичко! Независимо дали на тази дата сте опиянени от любов или вино, не забравяйте да споделите малките моменти с любимите си хора!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay