Как се променят женските гениталии след секс?

Как се променят женските гениталии след секс?

Възможно е да сте усещали разлика там долу след секс. Сърбеж? Да, всички малко или много сме били засегнати от този проблем. Когато имаме неприятно усещане, та дори и болка, е естествено да се запитате дали всичко е наред и дали промяната изисква медицинска помощ. Всички искаме интимните ни части да бъдат здрави, нали?

Вагината ви ви сърби след секс? Посткоиталният сърбеж може да се дължи на много неща. Може да е резултат от триенето по време на сексуалния акт, прекалена чувствителност или алергия към използвания лубрикант или проблем с презервативите от латекс.

Сърбежът не е голяма работа и постепенно ще отшуми. Но ако забележите, че се появява често, опитайте да ползвате хипоалергичен лубрикант или нелатексови презервативи. Ако няма промяна в състоянието ви, се обърнете към гинеколога си.

Вагината ви е подута след секс? Лекото подуване е наистина често срещано след секс, това всъщност е признак на възбуда, който може да се задържи и след края на интимния акт. Спонгиозните структури, които са по протежението на пениса и се пълнят с кръв, създавайки ерекция, се срещат и при жените. При тях те се намират зад големите или малките срамни устни. Когато се напълнят с кръв по време на възбуда, вагината изглежда подпухнала и подута. Тя възвръща състоянието си с времето, но ако искате да ускорите нещата, топлият компрес би помогнал.

Вагината ви гори, докато пишкате? Ако чувствате, че вагината ви изгаря след секс, особено след като посетите тоалетната по малка нужда, може би ще се стреснете. Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, познавате паниката, която настъпва, когато си помислите, че може да сте се заразили. Усещането за парене може да се дължи на микроаразии, т.е. малки порязвания, които жените могат да получат по време на секс. Това може да се случи по различни причини – може би космите в интимната зона на партньора ви са били по-твърди или нещата са станали малко по-груби. Каквото и да е, обикновено проблемът изчезва от само себе си.

Междувременно, не забравяйте да потупвате, а не да се избърсвате с тоалетна хартия, когато ходите до тоалетна, за да не нараните още повече вагината си. Възможно е да се появят и малко капки кръв, които не са причина за безпокойство. Ако чувството е наистина неприятно, измийте се с хладка вода и си направете изследвания за киселинността на вашата урина.

Настина сте сухи там долу? Това може да е знак, че не сте били достатъчно овлажнени дори в началото на акта. Не е срамно да ползвате лубрикант, той дори може да подобри нещата. Може да използвате лубрикант като кокосово олио и след секс. Ако сухотата е дразнеща, лубрикантът може да успокои нещата. Преизмиването на вагината ви или използването на мокри кърпички с неизвестен брой химикали, също може да причини сухота.

Има кървене? Леко вагинално кървене може да се появи при някои жени след секс и може да бъде резултат от редица често срещани проблеми, включително и сухота. По-грубият секс може да доведе до леко разкъсване на влагалището, което води до това да забележите леко зацапване по бельото ви. Кървенето не винаги е сигнал за проблем. Но ако се повтаря, се консултирайте с гинеколога си.

Кога да посетите гинеколога си? Докато повечето от тези проблеми са нормални, понякога посещението при лекар е нужно. Ако проблемът ви продължава повече от ден или два, звъннете на вашия гинеколог.

Ако изведнъж започнете да кървите след секс, развиете треска или имате болезнено уриниране, което се влошава, запишете си час за гинеколог.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay