Какво да не казвате на някой, преживял травма

Какво да не казвате на някой, преживял травма

Измина малко повече от година от старта на пандемията и неизбежната ехо пандемия на проблемите с психичното здраве се увеличава. Изолацията, съчетана със страх от неизвестното, скръб и загуба и чувство на липса на контрол над живота ни, е довела до обостряне на рецидивите на психичното здраве на хора, които имат предишна история, и хора, които никога не са имали психически проблем, но проявяват симптоми на депресия и тревожност.

За мнозина раните все още са отворени и зеят, затова към тях трябва да се подхожда с внимание. Ако някой, когото обичате, се бори с натрапчиви чувства и мисли, ето пет неща, които никога не трябва да казвате на човек, преживял травма.

1. "Миналото е в миналото. Трябва да го пуснеш."

Травматичните спомени се съхраняват в различна част от мозъка, отколкото нормалните автобиографични спомени. Травматичните спомени предизвикват освобождаването на адреналин, който залива тялото, за да реагира в режим на битка или полет, в сравнение с "нормалните" спомени, които са само припомняне. С посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) не е, че човекът не може да се откаже от миналото, а по-скоро че тези събития няма да ги пуснат. Това не е избор! Ако беше, мисля, че всички бихме избрали да забравим тези събития изцяло. Травматичните спомени могат да оставят човек замръзнал във времето. Следователно броят на изминалите години не намалява реакцията на тялото или мозъка към травма.

2. "Защо не ...?"

Независимо от това, което някой смята, че би направил в определена ситуация, докато всъщност не го е изживял, той няма представа. Хората реагират значително по различен начин на активирането на центъра на страха в мозъка. Някои се бият, други бягат, други замръзва. Това са автоматизирани отговори - рефлекси, сами по себе си - там, където няма време за вземане на когнитивно или рационално решение. Частта от мозъка, която се активира по време на травматично преживяване - амигдалата - е нашият първичен мозък. Той е инстинктивен и се основава само на едно нещо - оцеляване.

3. "Трудно е да се повярва, че ..."

Хората, които са претърпели травма, вече страдат от моралната вреда на срама и често се обвиняват за случилото се. Не вярването, че това е възможно от страна на другите, често може да бъде толкова травмиращо за жертвите, колкото действителното събитие.

4. "Можеше да е по-лошо."

Някой, който се удави във вана, е също толкова мъртъв, колкото и някой, който се удави в средата на океана. Никога не сравнявайте нечия травма с чужда. Можем да се свържем само с това, което знаем. Това, което е дълбоко болезнено и травмиращо преживяване за един човек, може да не бъде преживяно по същия начин от друг и обратно. Нито една реакция е правилна или грешна, добра или лоша, по-добра или по-лоша. Всички ние преживяваме нещата по различен начин, защото всеки от нас е уникално различен човек.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay