Какво е да си родител, когато партньорът ти работи постоянно

Какво е да си родител, когато партньорът ти работи постоянно

Понякога се обвинявам, че не съм най-добрата майка. Чудя се как моите приятелки се справят – имат време да готвят страхотни ястия, да гледат децата си, да се забавляват. Тогава ми просветна… приятелките ми имат партньори, които се прибират от работа, за да им помагат за всичко това. Съпругът ми обаче работи извън традиционни прозорец от 8 до 17ч.

Когато се дразня заради бебето или мълчаливо псувам за неумолимото му суетене, наистина се съжалявам. Но тогава си спомням, че не съм единствената, чийто съпруг работи луди часове и че има майки, които се справят изцяло сами. Виновникът е работата на смени и много семейства знаят колко трудно може да се направи графикът на професиите, работещи на смени, управляем. Смените могат да бъдат за една нощ, дълги 12 часа… Ако този някой е женен с деца, неговият партньор обикновено трябва да се справя сам с всичко.

Когато със съпруга ми се събрахме и решихме да живеем заедно, ни беше трудно да свикнем с графика. Работих с нормално работно време и всяка вечер си бях вкъщи за вечеря. Той работеше от 8 да 16 ч. една седмица, след това от 16 ч. до полунощ на следващия ден и тук не броим извънредния труд. Случвало се е да не си говорим лице в лице, защото когато аз излизам той спи или обратното. Свободните уикенди също не бяха опция.

През седмицата вечерях сама, но от положителната гледна точка – имах пълен контрол над дистанционното. Приятелите ни свикнаха да не излизам с тях, защото него го нямаше. По празниците също бях сама. В началото нямах нищо против ежедневието ни, но започнах да се чудя как ще върви всичко, когато имаме деца. Щеше ли да пропуска рециталите в детската? Или футболните мачове? Ще може ли да помага с домашните? Отговорът на всички въпроси е да и не. Често не успява да види дъщеря ни за повече от 30 минути, но когато е свободен, времето му е изцяло за нея. Той се опитва да бъде наблизо за важните неща. Прави всичко възможно, каквото и аз.

Но не мога да не копнея за рутината да се прибира вкъщи за вечеря, да слагаме децата да спят заедно и да се наслаждаваме на свободни уикенди. Благодарна съм, че той работи толкова много за семейството ни и съм приела нашата версия за традиционно семейно време. Обичам нашата история. И е факт, че времето, което прекарваме заедно, е по-смислено.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay