Какво ще се случи със Земята, ако всички насекоми изчезнат

Какво ще се случи със Земята, ако всички насекоми изчезнат

Количеството на насекомите намалява с тревожна скорост и това може да доведе до изчезване на 40% от видовете през следващите десетилетия, показва скорошно научно проучване. Може да ви е минавало през ума, че планетата ще бъде по-добро място без тях, но истината е, че тяхното изчезване би причинило екологичен и хранителен хаос.

Ето колко голяма значение имат насекомите и какво би се случило, ако изчезнат от Земята:

Без пчели, цветята и храната ще изчезнат

Пчелите са определяни като най-важните същества на планетата, освен че са производители на мед, те са основните опрашители на растителния свят. Без този пренос на прашец от пчелите производството на селскостопански култури в света ще намалее с 30%, а цъфтящите растения ще намалеят с 90%.

Популацията на пчелите е намаляла с 30% през последното десетилетие и те са близо до изчезване в някои страни. Сред основните фактори, които заплашват вида, са изменението на климата и използването на агрохимикали. 

Хлебарките имат ключова роля в азотния цикъл

Хлебарките са сред най-мразените животни и има много причини за това. Освен че са отблъскващи на вид, те са преносители на бактерии, причиняват алергии и оставят изпражнения на местата, през които преминават. Изчислено е обаче, че само 20 вида от над 3500 съществуващи са тези, които дразнят хората.

Далеч от градовете хлебарките са източник на храна за малки бозайници, птици и влечуги. В допълнение, те консумират разлагащи се вещества и екскрементите, които оставят, са пълни с азот, съществен елемент за растежа на растенията. Така без тези насекоми би се създал дисбаланс в екосистемата, както в животинския, така и в растителния свят.

Мравките разпръскват семена и увеличават биоразнообразието

Мравките трудно ще изчезнат, тъй като присъстват на всички контитенти, без Антарктида. Но светът без тези насекоми би причинил огромни проблеми на хората, тъй като те изпълняват множество полезни екологични функции, като премахване на вредители и аериране на почвата.

Въпреки че има повече от 14 000 вида мравки с много различни характеристики, някои от тях разпръскват семената, които падат от растенията на земята. Други играят роля при опрашването. Те също са храна за няколко вида, включително известния антеатър и дори за някои хора в някои култури. От своя страна те се хранят с разлагащи се вещества, така че помагат за почистването и възползването от органичните отпадъци.

Свят без мухи е свят без шоколад

Мухите са насекоми с лоша репутация. Те са свързани с мръсотия, предаване на болести и онзи досаден бръмчащ звук, който ни пречи да спим. Всички тези неща са верни, но също така имат положително въздействие, за което почти никога не се говори и което улеснява оцеляването на хората на Земята.

Ако мухите ги нямаше, консумацията и елиминирането на животинските трупове щеше да остане само за бактериите и гъбичките и процесът щеше да отнеме много повече време. Освен това са изключително необходими за рециклиране на фекални вещества и някои видове са активни опрашители. Някои мухи участват в опрашването на култури като какао, благодарение на което можем да се наслаждаваме на вкусния шоколад. 

Бръмбърите почистват природата

Има около 375 000 вида бръмбари, което го прави най-разнообразното насекомо в света. Много от тях се считат за вредители и причиняват големи загуби на реколтата. Например, боровият бръмбар е считан за най-разрушителния горски вредител за борови гори в Мексико и Централна Америка.

Но други видове имат положително въздействие. Например, калинката се храни с листни въшки и помага за контролирането на това насекомо, което атакува посевите.

Щурците се грижат за "здравето" на почвата и са питателна храна

Щурците и мелодичните звуци, които издават през нощта, са в опасност: доклад, в който участвали над 150 международни специалисти, алармира, че 25,7% от 1 082 вида, които съществуват от това насекомо, заедно със скакалците, могат да изчезнат в Европа. Използването на пестициди е основната причина за това.

Ето защо не бива за изчезват: те са източник на храна за птици, влечуги и дори хора. Освен това се грижат за благосъстоянието на почвата. 

Паяците спасяват растенията от вредители

Паякообразните не са насекоми, но те са в този списък, тъй като също са от огромно значение за планетата. 

Повечето видове, които живеят близо до хората, не са опасни или агресивни. Паяците са важни, защото изяждат вредителите по растенията. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay