Какъв е бил животът на жените преди дамските превръзки?

Какъв е бил животът на жените преди дамските превръзки?

Хората в древни времена са вярвали, че менструалната кръв е нещо лошо. Така че всички разговори за менструацията и методите за нейното контролиране били табу. И преди да бъдат създадени модерните превръзки и тампони, жените са използвали различни неща по време на менструация - от папирус до панталони, приличащи на пелени.

Ето как жените се справяли с менструацията преди създаването на дамските превръзки:

1. Папирус, дърво и морски гъби

Въпреки че почти няма налична информация за това как жените са се справяли с менструацията преди хиляди години, историците смятат, че жените през 3000 г. пр.н.е. — 5-ти век използвали различни естествени материали. Например, египетските жени са използвали папирус - хартия, използвана за писане през това време. Накисвали го, за да стане мек и използвали като подложки.

Според Хипократ, гъркините са използвали парчета дърво с мъх като тампони. И се смята, че някои жени използвали морски гъби, за да абсорбират кръвта по време на менструация.

2. Парцали

През 19-ти век жените в европейските и северноамериканските общества създават сами санитарни продукти от парцали. Жените използвали парцали, което не било най-хигиеничното решение. 

3. Салфетки за еднократна употреба

През 1897 г. Johnson & Johnson разработват първата версия на дамските превръзки - салфетки за еднократна употреба, наречени кърпи на Lister. Кърпите се превръщат в първия търговски продукт за менструация. Въпреки това, менструацията все още се смятала за тема табу и жените не искали да ходят по магазините, за да ги купуват, така че продуктът в крайна сметка не бил много успешен. 

4. Престилки

Санитарната престилка била гумена престилка с лента, която минава между краката, за да предотврати изтичането на кръв. По принцип престилката била направена, за да предпазва мебелите от петна, но била неудобно решение.

5. Менструални колани

Менструалните колани се превръщат в ранната версия на дамските превръзки през 1900 г. и са популярен метод за справяне с менструациите. Представлявали копринен еластичен колан, върху който жените поставяли памучни подложки и след това използвали. Коланите били нещо като памперси и останали популярни, докато не била създадена първата превръзка с лепяща лента.

6. Менструални панталони

През 20-те години на миналия век са били санитарните панталони или бельо, подплатено с гума. Гумените панталони били изработени от същия материал като бебешките пелени.

7. Алуминиеви и гумени чашки

Въпреки че сега менструалната чашка набира популярност, първата такава е изобретена много отдавна (1930 г.) и е направена от алуминий. През 1956 г. Леона Чалмърс актуализира продукта, използвайки по-меки материали. Чашката била предназначена да събира кръвта, но и този продукт нямал успех. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay